Ne bukja el új állását apró baklövések miatt!

szerző: Jobline
2012 január 20.

Számos apró trükk létezik, amelyet bevethet az álláskereső, ha szeretne jó benyomást kelteni leendő munkáltatójában. Emellett sok apró bakit is elkövethet, amelyek egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetők. Tanácsok, hogyan viselkedjen az állásinterjún.

Gyakran csupán apróságokon múlik egy jól fizető állás, új karrier. Semmiképp ne érkezzen például a munkavállaló illatfelhőben az állásinterjúra, hiszen nem tudhatja, hogy az általa használt intenzív parfüm, balzsam vagy kézkrém milyen hatást vált ki beszélgetőpartneréből. Ha valaki allergiás az illatára, nem fog sok időt szánni arra, hogy jobban megismerje.
Hasonlóan kínos helyzetbe kerülhet a pályázó, ha az interjú előtt megáll ebédelni, majd ruhájából dől az olajszag. Hamar az ajtón kívül találhatja magát egy dohányos jelölt is, ha még a megmérettetés előtt gyorsan elszív egy cigarettát és körbe lengi a nikotinszag.

Sose késsen el az álláskereső egyetlen megbeszélésről sem. Számítson arra, hogy nem indul az autója, dugóba kerül, vagy baleset részese lehet. Pontos cím, illetve telefonszám nélkül ne induljon el, ha mégis késne, tájékoztassa az interjúztatót időben a váratlan helyzetről.

Természetesen túl korán sem szerencsés érkezni. Akár udvariatlannak is tarthatják a pályázót, ha több mint tíz perccel a megbeszélt időpont előtt jelenik meg. Semmiképp ne sürgesse az interjúztatót, illetve várakozás közben ne mutassa ki testbeszédével, hogy izgul a megmérettetés miatt.

A rossz testbeszéd megnehezítheti, hogy pozitív első benyomás alakuljon ki a jelentkezőről az interjún. Érdemes tehát itt is néhány alapszabályra odafigyelni: egyenes tartás, érdeklődő tekintet. Tilos keresztbe tett karokkal hátradőlni! Figyelni kell a gesztikulációra, a tekintetre, a lesütött szem ugyanis meghunyászkodást, frusztrációt jelez.

Érdemes odafigyelni az apró mozdulatokra is: sokszor pótcselekvésként emeljük a kezünket az arcunkhoz, vagy tesszük keresztbe a lábunkat. Az árulkodó jelek többsége pedig általában negatív dolgokat közvetít.

Tartózkodni kell a túlzott gesztikulálással kísért kommunikációtól is: ezek ugyanis nem a mondandó nyomatékosítására szolgálnak, sőt inkább elvonják arról a figyelmet. Arra is ügyelni kell, hogy az ölbe kulcsolt kéz ne rángatózzon, mivel ez idegességre, félelemre utalhat.

További cikkek:

"Állásinterjú: amire mindenképp kíváncsi a HR-es"

"Bombabiztos felkészülési tippek állásinterjú előtt"

"Idegtépő várakozás: mikor derül ki végre, hogy felvettek-e?"

"Készüljön fel alaposan a viselkedés alapú interjúkérdésekre!"
hr  •  karrier  •  munka  •  tanácsok  •  álláskeresés  •  elhelyezkedés  •  állás  •  jl_karrier
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen