Távmunka: kevés magyar dolgozhat otthonról

szerző: Jobline
2012 január 23.

A munkavállalók csupán 8 százaléka dolgozik rendszeresen vagy alkalmanként távmunkában, ugyanakkor több mint harmaduk dolgozna szívesen teljes munkaidőben ilyen formában. Az Ipsos Zrt. nemzetközi felmérésében 24 ország - köztük hazánk - 11.383 távmunkában foglalkoztatott munkavállalóját kérdezte meg.

24 országban átlagosan a munkavállalók 35 százaléka dolgozik kisebb-nagyobb gyakorisággal távmunkában, ezen belül 7 százalék mindig, 10 százalék esténként vagy hétvégén, szintén 10 százalék legalább heti két-három alkalommal, további 7 százalék pedig heti egyszer-kétszer dolgozik otthonról. Az Ipsos Zrt. legfrissebb nemzetközi felmérése szerint Magyarországon jelentősen elmarad a távmunkások aránya: a megkérdezettek mindössze 1 százaléka dolgozik mindig otthonról, 2 százalékuk esténként vagy hétvégén, további 3 százalék hetente többször, 2 százalék pedig heti egy vagy két alkalommal.

A felmérésből kiderül, hogy a távmunka leginkább a feltörekvő piacok jellemzője: Közel-Kelet és Afrika (27 százalék), Latin-Amerika (25 százalék) és az Ázsia-Csendes-óceáni térség (24 százalék) inkább foglalkoztat rendszeres jelleggel online munkaerőt, mint Észak-Amerika (9 százalék) és Európa (9 százalék). A német és a francia munkavállalók 1-1 százaléka (ez megegyezik a magyar eredménnyel), a belgák 2, a spanyolok 3, az olaszok 4 százaléka dolgozik kizárólag távmunkában, míg Lengyelországban 6 százalék ugyanez az arány.

A felmérésben szereplő 24 ország eredményeiből kiderül, hogy leginkább a felsőfokú végzettségűek (25 százalékuk), a 35 év alattiak (20 százalékuk), a magas jövedelemmel rendelkezők (20 százalékuk) tevékenykednek ilyen formában.

Nemzetközi viszonylatban minden harmadik munkavállaló jelezte, hogy boldogan kapna az alkalmon, ha teljes munkaidőben távmunkában az otthonából, vagy más, az irodáján kívül eső helyről végezhetné a munkáját. A magyar munkavállalók az átlagoshoz hasonló (37 százalékos) arányban említették, hogy szívesen dolgoznának teljes munkaidőben távmunkásként, és további 32 százalék sem vetné meg ezt a lehetőséget, míg a magyar megkérdezettek 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy - munkája jellege miatt - nem tudna távmunkában dolgozni.

A 24 ország válaszadóinak többsége, 83 százaléka egyetértett azzal, hogy a távmunka piacon tartja azokat a tehetséges nőket, akik a gyermekvállalás miatt átmenetileg vagy végleg kiesnének onnan, s hogy a távmunkában foglalkoztatottakat kevesebb stressz éri, minthogy nem kell időt tölteniük a munkahelyükre történő bejutásukkal. A magyar válaszadók hasonló arányban vélekedtek ugyanígy.

Törökország (64%), Oroszország (62%), Lengyelország (53%), Magyarország (51%) és Indonézia (50%) válaszadói a értenek egyet leginkább a fenti állítás első felével. Svédországban (14%), Kanadában (22%), Dél-Koreában (22%), Nagy-Britanniában (24%), az Egyesült Államokban (26%) és Japánban (26%) gondolják legkevésbé ezt.

A kevesebb stresszre vonatkozó megállapítással Oroszországban tízből hatan (60%) értenek leginkább egyet, őket Törökország (53%), Magyarország (51%), Argentína (45%) és Mexikó (45%) követi. Kevésbé gondolják így a svédek (19%), ausztrálok (21%), britek (22%), amerikaiak (24%) és a kínaiak (25%) - a maradéktalanul egyetértők aránya, mindkét kérdés esetében 36 százalék.Tízből nyolcan (78%: 29% nagyon, 49% valamelyest) értenek egyet azzal, hogy a távmunkában foglalkoztatottak könnyebben megtalálják az egyensúlyt a munkájuk és a magánéletük között. Oroszország (47%), Spanyolország (42%), Magyarország (41%) és India (41%) polgárai látják így, míg Svédosrzág (13%), Japán (15%), Dél-Korea (16%) és Nagy-Britannia válaszadói szerint igaz ez legkevésbé.

A megkérdezettek kétharmada szerint hatékonyabbak a távmunkában foglalkoztatottak, mert a rugalmasság lehetővé teszi, hogy jobban összpontosítsanak a feladatukra és/vagy nagyobb befolyásuk van a munkakörülményeikre. A fennmaradó harmad, 35 százalék szerint ez a fajta munkavégzés nem olyan hatékony, mert kevésbé érvényesül a felettesi ellenőrzés és/vagy zavar a család és az otthoni környezet.

Argentína (77%), Lengyelország (75%), Magyarország (74%), India (74%), Indonézia (74%) és Mexikó (74%) válaszadói vélik leginkább úgy, hatékonyabbak a távmunkában foglalkoztatottak, míg Japán (44%), Dél-Korea (51%), Szaúd-Arábia (74%), Nagy-Britannia (56%) és Kanada (56%) képviselik az ellentétes álláspontot, amely szerint a munkahelyen végzett tevékenység a hatékonyabb.

További cikkek:

"Távmunka tippek"

"Kinek kell a távmunkás? Kell egyáltalán?"

"Kismamák foglalkoztatása: van remény?" a Jobline Magazinban.

karrier  •  munka  •  felmérés  •  állás  •  jl_karrier  •  otthon  •  távmunka  •  Ipsos
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen