Interjú előtt sem pihenhet, ha jó állást akar!

szerző: Kutasi Judit
2012 január 26.

Téved az álláskereső, ha azt gondolja, hogy az interjú előtti napon már semmi dolga. Ezt a luxust még akkor sem engedheti meg magának, ha amúgy a személyes találkozón mindent megtesz a siker érdekében. Tanácsok.

Elengedhetetlen feltétele az állásinterjún való sikeres szereplésnek az alapos felkészülés. A megmérettetésre ugyanakkor nem elég csupán szakmailag felkészülni, legalább olyan fontos, hogy idegileg, lelkileg is a megfelelő állapotba kerüljön a pályázó.

Cégspecifikus felkészülés

Kiindulási alap minden esetben a céges weboldal, ahol (jó esetben) minden szükséges információ a pályázó rendelkezésére áll. Ismerkedjen meg a vállalat termékeivel és szolgáltatásaival, csakúgy, mint a szervezeti kultúrával, hitvallással, célokkal. Jobban szerepelhet a személyes beszélgetésen akkor is, ha a megpályázott pozíció mellett a többi meghirdetett, betöltetlen állás kapcsán támasztott elvárást is megismeri.

Érdemes az állásinterjú előtt az internetes keresőprogramok segítségével is átfutni a céggel kapcsolatos legfrissebb híreket, legyen szó leépítésről, bővítésről, fúzióról, vagy épp új termékpaletta bevezetéséről. Ezek az információk szintén remek lehetőséget teremtenek a társalgásra, tájékozottságával pedig egyből több jó pontot is szerezhet magának az álláskereső. Böngéssze végig a cég hivatalos oldalait a közösségi médiában is, például a Facebook-on vagy a Twitteren. Olvassa át az utóbbi egy hónap céges megjelenéseit, illetve a hozzászólásokat.

Bár első pillantásra egyszerű kérdésnek tűnhet, ajánlatos még az állásinterjú előtt tisztán látnia a jelentkezőnek: kik a vállalat ügyfelei, vásárlói. Könnyen lehet ugyanis, hogy olyan cégspecifikus feladatot kap a jelölt, amit csak akkor oldhat meg sikeresen, ha pontosan tudja, milyen összetételű az adott vállalat célcsoportja.

Mentális felkészülés

Ideje lelkileg is felkészülni a megmérettetésre, ha már minden szükséges háttérinformációt összegyűjtött az álláskereső leendő munkáltatójával kapcsolatban!

Gyűjtse össze a jelentkező azokat a kérdéseket, amelyeket mindenképp szeretne feltenni az interjúztatónak, illetve írjon le mindent, amit leendő munkáltatójáról megtudott. Mindez segít a véletlenszerűen összegyűjtött információkat rendszerezni, ami magabiztosabb fellépést eredményez. Mivel egy interjúszituáció igen kínosan is elsülhet, próbálja meg előre végiggondolni a pályázó, milyen tárgyalási taktikát választ.

Érdemes továbbá még otthon mind a várható, mind a váratlan helyzetekre – legalább fejben – felkészülni. Az előre látható szituációkat szerencsés átgondolni, önmagunkban „lejátszani”, a váratlan helyzetekre pedig magatartásformákkal készülni. A legjobb, ha az álláskereső úgy tekint az interjúszituációra, mint egy üzleti megbeszélésre, ahol egyenrangú felek, partnerek tárgyalnak egymással.

További cikkek a témában:

"Bombabiztos felkészülési tippek állásinterjú előtt"

"6 hasznos tanács állásinterjú előtt"

"Nehéz kérdés az állásinterjún: mik a gyengeségei?"

"Legnagyobb bakik az idegen nyelvű telefoninterjún"

"Öt baklövés, ami miatt más pályázót vesz fel a HR-es"

karrier  •  munka  •  állásinterjú  •  álláskeresés  •  elhelyezkedés  •  felkészülés  •  állás  •  jl_karrier
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen