Valóban csak a frissdiplomások kellenek?

2012 február 09.

„Mindenki csak a fiatalokat keresi”. „A fiatalok nem lojálisak, és amint adódik egy jobb ajánlat, továbblépnek.” „A tapasztalt szakemberek naprakész tudással rendelkeznek ugyan, de nagyon nagy a fizetési igényük.”

Mindenki ismeri, és hallotta már a fenti közhelyeket. De valóban így lenne? Kikre van inkább kereslet a munkaerő-piacon? A pályakezdőkre vagy a tapasztaltakra? Vagy mindkét célcsoport egyaránt keresett? Mi a különbség a frissdiplomások és a képzett szakemberek közt az álláspiacon?

„Kétségkívül igaz, hogy a különböző generációk különböző munkavállalási attitűddel rendelkeznek, és eltérő a hozzáállásuk az álláskereséshez, munkahelyváltáshoz is” – vallja Toldi Gábor, a HVG HR Center igazgatója.

A szakember szerint például teljesen máshogy ítélik meg munkahelyüket, illetve a karrierépítést az Y-generáció képviselői, azaz a mai huszonévesek, mint az X-generáció tagjai (harmincasok), vagy a náluk is idősebb Baby Boomerek. „Az eltérő hozzáállás az életúttal, a környezettel magyarázható. A Baby Boomerek gyakran csak akkor váltanak munkahelyet, ha az elkerülhetetlenné válik, ezzel szemben az Y generáció tagjai pár évente váltanak karrierjük kezdetén, hiszen így tudják a lehető legtöbb tapasztalatot megszerezni, és megtalálni a számukra érdekes lehetőségeket.” A változás iránti nyitottság pedig ma már nem lehetőség, hanem követelmény: napjaink munkavállalói csak folyamatos fejlődéssel és élethosszig tartó tanulással képesek alkalmazkodni a munkaerő-piac állandó, ciklikus változásaihoz.

Az alkalmazkodás szükségességére és a generációk eltérő munkaerő-piaci lehetőségeire, igényeire hívja fel a figyelmet az Európai Unió is, hiszen 2012 hivatalosan is a Generációk közötti Szolidaritás és az Aktív öregedés európai éve. A Generációk közötti szolidaritás európai évének kommunikációja a 2012. február 22-23. közt megrendezésre kerülő HVG Állásbörze számára is kiemelt prioritással bír. „A rendezvény azért is karolta fel ezt az üzenetet, mert szeretné megmutatni, hogy a tévhitekkel ellentétben egy állásbörze egyszerre több célcsoportnak is szólhat” – mondta el Toldi Gábor. „A HVG Állásbörze azonban már a kezdetek óta arra buzdítja a kiállítókat, hogy minden korcsoport számára hozzák ki ajánlataikat a SYMA Rendezvényközpontba”-tette hozzá a szakember.

A februári börze előzetes adatai szerint például a kiállítók 91 százaléka kínál pályakezdőknek szóló ajánlatokat, viszont ennél is magasabb azoknak az aránya (95 százalék), akik tapasztalatot igénylő pozíciókat is meghirdetnek a helyszínen. A kiállítók 67 százaléka kifejezetten senior szakembereket is keres, 54 százalékuk pedig akár vezetői pozíciókat is tud kínálni a rendezvény látogatóinak. Az állásajánlatok szakterületek szerint is megoszlanak: A kiállítók kétharmada mérnöki, műszaki, gazdasági és pénzügyi pozíciókat egyaránt kínál, több mint 60 százalékuk pedig informatikai szakembereket és magabiztos nyelvtudással rendelkező munkavállalókat is keres.

A generációk közti különbségek tudatos kezelését a jubileumát ünneplő rendezvény szakmai programokkal is támogatja. Toldi Gábor előadásában például az X, Y és Z generáció eltérő álláskeresési szokásaira derül fény, de további előadások is segítik a tájékozódást:

  • Pályakezdő 1x1- Tudatos karrier lépésről lépésre
    • Sikeres női karrierek- az első lépcsőfoktól a csúcsig
    • A nők helyzete a munkaerőpiacon
    • Generációváltás a családi vállalkozások vezetésében coaching támogatással

A jubileumi börze ezen kívül megünnepli saját „öregedését” is: 2012 februárjában számtalan újdonsággal, izgalmas programokkal és az elmúlt évek újításait, különlegességeit bemutató HVG Állásbörze – Múlt és Jövő kiállítással várja a látogatókat.

További részletek, programok és kiállító lista: www.hvgallasborze.hu

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen