Mikor tagadhatja meg jogszerűen a főnök utasítását?

szerző: Kutasi Judit
2012 február 10.

Megtagadhatja a dolgozó munkáltatója utasításait, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét. De mikor köteles megtagadni az utasítást a munkavállaló az új munka törvénykönyve szerint?

Munkát nem végez ugyan, de köteles rendelkezésre állni az a munkavállaló, aki megtagadta munkáltatója utasításait. Munkavégzési helyét nem hagyhatja el, várakoznia kell a munkaadó jogszerű utasítására. Amennyiben az utasítás teljesítését megtagadó beosztott önkényesen távozik munkahelyéről, az a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetését is maga után vonhatja.

Ugyanakkor köteles megtagadni az utasítást júliustól az új Mt. szerint a munkavállaló, ha azzal mások egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. A dolgozó előzetes értesítés nélkül eltérhet felettese utasításától, ha csak ezzel előzheti meg a munkáltató károsodását, és nincs mód annak értesítésére. Az eltérésről azonban utólag haladéktalanul tájékoztatnia kell a munkáltatót.

munka  •  jl_karrier  •  Munka Törvénykönyve  •  Mt.  •  utasítás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen