Ezért végezheti önéletrajza a szemeteskukában

szerző: Kutasi Judit
2012 február 15.

Akár a legalkalmasabb jelölt is lehet az álláskereső a meghirdetett pozícióra, sosem tudja meg a HR-es, ha gyengének tűnő pályázati anyagát azonnal a szemeteskukába hajítja. Mire ügyeljen mindenképp a pályázó? Tanácsok.

Nem csak a legáltalánosabb gépelési vagy helyesírási hibákat kell elkerülniük a pályázóknak, ha nem szeretnék, hogy a HR-es önéletrajzukat egy pillanat alatt a szemeteskukába hajítsa. Négy dologra mindenképp érdemes odafigyelni:

1. Rosszul formázott önéletrajz
Biztos kudarc, ha a pályázó csak a tartalomra koncentrál, a külalakra, „tálalásra” viszont nem sokat ad. A tagolatlan pályázati anyag, az összedobált információhalmaz és az elütések mind-mind rontják az álláskereső elhelyezkedési esélyeit. Érdemes vigyázni a túlzott kreativitással, a különleges betűtípusokkal is. Egy ilyen CV ugyanis nehezebben olvasható, így egyáltalán nem kelt profi hatást.

2. Kiforratlan pályázati anyag

A legtöbb kiválasztási szakember célba dob a kiforratlan önéletrajzokkal, így érdemes kerülni a „cuki” levélpapírokat, illetve a vicces stílust, így a rajzfilm figurákat is. Bármilyen meglepő, még mindig vannak olyan pályázók, akik így akarnak kitűnni a sok száz jelentkező közül – természetesen sikertelenül.

3. A sablonos CV

Sok HR-est bosszantanak az egyéniséget nem tükröző, sablonos önéletrajzok is, így azonnal elutasítják a szolgaian másoló jelölteket. Az ilyen pályázati anyagok ugyanis vagy az önálló gondolkodás hiányáról vagy hanyagságról árulkodnak. Az egyetlen megoldás, ha az adott cégre, pozícióra szabott pályázati anyagot postáz a jelentkező, melyben kihangsúlyozza releváns szakmai tapasztalatait. Ellenkező esetben arra következtethet a kiválasztási szakember, hogy a pályázó nem is igazán érti, milyen elvárásokat támaszt vele szemben leendő munkáltatója.

4. A trükkös pályázat

Azonnal bizalmatlanságot szül munkáltatói oldalon, ha az álláskereső semmilyen dátumot nem tüntet fel az önéletrajzában. Szakemberek egybehangzóan állítják, egy-egy kisebb szünet kevesebb gondot okoz, mint a szándékos csúsztatás. Hangsúlyozzák, hogy a mai munkaerőpiaci körülmények között egyáltalán nem szégyen, ha valaki rövidebb-hosszabb ideig munka nélkül maradt, ezt ugyanis könnyen meg lehet néhány mondatban magyarázni egy motivációs vagy kísérőlevélben.

karrier  •  munka  •  önéletrajz  •  elhelyezkedés  •  állás  •  jl_karrier  •  pályázati anyag  •  hiba
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen