Béren kívül akár félmilliót is kaphatunk 2012-ben?

szerző: Kutasi Judit
2012 február 24.

Jelentős eltérés tapasztalható a béren kívüli juttatások terén az egyes munkáltatók esetében. Míg néhány vállalkozás idén csupán 18 ezer forintos éves keretösszegben gondolkodik, addig más cégek akár ennek közel harmincszorosát is megadják dolgozóiknak – derült ki a „Mi lesz a bérekkel és juttatásokkal 2012-ben?” című felmérésből.

Eltérően gondolkodnak a béren kívüli juttatásokról a vállalatok. Erre jó példa a juttatásokat első ízben idén bevezetni tervező munkáltatók köre, akiknél az éves keretösszeg 18 ezer és 500 ezer forint között szór – mondta el a Jobline Magazinnak Dara Péter szakértő, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója a Nemzeti Üdülési Szolgálattal együttműködésben készített felmérés eredményeit értékelve.

A szakember hangsúlyozza, a cégek 81 százaléka magyar tulajdonú, főként néhány tíz vagy százmilliós árbevételű mikro- és kisvállalkozás, míg az ugyanezt tervező külföldi cégek többsége a 100 milliárd forint feletti árbevételű társaságok közül kerül ki. Utóbbiak mindegyike átlagos vagy jó évet zárt, és javuló gazdasági kilátásokkal várja az idei évet.

A közép- és nagyvállalatoknál, illetve az ipari területen elterjedtebb a béren kívüli juttatások köre, ezt a tendenciát a juttatásokat bevezetni nem tervezők is megerősítik. Utóbbiak 87 százaléka a mikro- és kisvállalkozás, döntő többségük, 79 százalékuk magyar tulajdonban van.

A hazai és a külföldi munkáltatók szinte azonos mértékben élnek a jogszabályok biztosította lehetőséggel, 49 százalékuk legalább öt elemet biztosít. Az egyes elemeket vizsgálva azonban jelentős eltérések fedezhetőek fel. A juttatási toplistán első helyen szereplő Erzsébet-utalvánnyal a havi 5 ezer forintos kedvezményes adózási határt figyelembe véve a magyar cégek 81 százaléka, míg a nemzetközi érdekeltségűek 69,5 százalék él – többek között a legnagyobb, akár több tíz vagy százmilliárd forgalmat bonyolítóak is.

Az ötezer forintos értékhatár felett magasabb összeggel adózó Erzsébet-utalványt biztosítók között ugyanakkor 7,5-szer nagyobb a külföldiek aránya. Ezt a juttatási formát a döntéshozók 88 százaléka úgy választotta, hogy mellette még legalább két-három elemet nyújt a munkavállalóknak.

A szintén újdonságnak számító SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára adható támogatást a felmérésben résztvevők arányához képest több vidéki szervezet használja ki. Az üdülés támogatásaként szintén a szálláshely alszámlára nyújtható juttatást viszont több budapesti cég biztosítja. A juttatási rangsor harmadik helyén szereplő egészségpénztárba és önsegélyező pénztárba fizethető juttatással ugyanakkor mind a legkisebb, mind pedig a legnagyobb munkáltatók egyaránt élnek. Az iskolakezdési támogatást adó munkáltatók 58 százaléka külföldi illetőségű.

További cikkek:

"Inkább a támogatott munkahelyekre keresnek dolgozókat a cégek"

"Erre is felhasználható lesz az Erzsébet-utalvány"

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen