Tízmilliókat is lehetne spórolni a távmunkával

szerző: Jobline
2012 május 22.

Egy 250 munkavállalót foglalkoztató közepes vállalkozás akár több tízmillió forintot is megtakaríthat évente, ha minden alkalmazottját távmunka keretében foglalkoztatja - mondta Taivainen Krisztián, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), Elektronikus Adat- és Dokumentumkezelő Szolgáltatók Szakmai Osztályának vezetője az MTI-nek.

Már egy mindössze néhány munkavállalót foglalkoztató kisebb vállalkozás is megengedheti magának, hogy olyan rendszert használjon, amely lefedi cége teljes adminisztratív, irat- és dokumentumkezelési valamint ügyviteli folyamatait is. Egy ilyen rendszer alkalmazásának a költsége csupán néhány ezer forintos havi kiadást jelent, amiért nem pusztán egy távmunkát elősegítő megoldást kap a cég, hanem a cégirányítás széles spektrumát lefedő üzleti alkalmazásokat.    

Nagyvállalati környezetben jóval komplexebb cégirányítási funkciók kiszolgálását kell megvalósítani, ebben az esetében több százezer forintba is kerülhet egy ilyen rendszer kiépítése, az ezzel megspórolható összeg ugyanakkor több tízmillió forint is lehet.

Taivainen Krisztián kifejtette: egy 250 alkalmazottat foglalkoztató cég ugyanis számos teher alól szabadul fel, például nem kell irodát bérelni, az ingatlant fenntartani, rezsit fizetni, vagy az informatikai környezetet kialakítani és üzemeltetni. A szakember hozzáfűzte, hogy egy igazán kifinomult elektronikus adat- és dokumentumkezelést támogató szoftveres környezet alkalmazása révén a céges telefonköltségeket is harmadával lehet csökkenteni annak köszönhetően, hogy a kommunikáció átkerül a rendszerbe, a dokumentumhoz kötötten. A magyar munkavállalóknak ennek ellenére csak 3 százaléka dolgozott tavaly távmunkában - jegyezte meg az osztályvezető.

A BKIK Elektronikus Adat- és Dokumentumkezelő Szolgáltatók Szakmai Osztálya 2011 októberében alakult, azzal a céllal, hogy a hazai kis- és középvállalkozások jövedelemtermelő képességét erősítse az adat és infokommunikációs technológiai megoldások hatékony alkalmazása révén - mondta. A szakmai osztály fontos feladatot lát el egy egyedi előnyökkel járó vállalatvezetési filozófia megismertetése és meghonosítása érdekében, ezért rendszeres kulcsszereplője a kamara égisze alatt megrendezésre kerülő különböző konferenciáknak és vállalkozói fórumoknak.

Taivainen Krisztián kiemelte, hogy a távmunka elterjesztésével elsősorban a foglalkoztatásukban hátránnyal induló vagy akadályozott személyek - így például megváltozott munkaképességűek, mozgásukban korlátozottak, kismamák, nagycsaládos édesanyák - munkaerő-piacra való visszatérését, vagy oda való integrálását lehetne segíteni. Szólt arról is, hogy a BKIK adatkezelő szakmai osztálya felvette a kapcsolatot a Nemzetgazdasági Minisztérium Családbarát Munkacsoportjával egy lehetséges együttműködés részleteinek megvitatása érdekében. 

Hozzátette: ezenkívül olyan, beruházást nem igénylő, azonnal indítható informatikai fejlesztéseket ismertetnek induló és működő vállalkozásokkal, amelyeket akár távmunka szolgálatába is állíthatnak. A szolgáltatás kiterjed a korszerűtlen informatikai eszközök és rendszerek leváltását célzó, az adott cégtől független (sokkal biztonságosabb) külső szervereken történő adattárolásra, és a szoftveres támogatásra is. Egyben azt is szeretnék megmutatni a cégeknek, milyen pozitív változásokat hoz egy vállalkozás életében egy jól szervezett és könnyen átlátható dokumentumkezelő rendszer.

távmunka  •  cég  •  spórolás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen