Újabb csapás a fiataloknak: csökkenhet a pályakezdő minimálbér

szerző: Jobline
2012 május 31.

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Czomba Sándor szerint ha csökken a pályakezdőknek fizetendő minimálbér, az segítheti a fiatalok foglalkoztatottságát - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában.

Más uniós tagállamokra hivatkozva Czomba Sándor azt nyilatkozta az InfoRádióban, hogy a tervek szerint Magyarországon is csak bizonyos ledolgozott idő után kapnák meg a teljes minimálbért a fiatalok.

"Nagyon sok országban az a helyzet, hogy a pályakezdő, 18 éves fiatal a mindenkori minimálbér 80 százalékát kapja, majd évente 5-5 százalékos emelkedéssel 22-23 éves korában éri el a teljes minimálbért a fizetése. A pályakezdő fiataltól nem lehet elvárni, hogy a második napon már úgy teljesítsen, mint az, aki 20 éve a munkapadnál vagy az irodában dolgozik, tehát reális ez a fajta különbségtétel, amivel ráadásul óriási mértékben sikerül munkához segíteni a pályakezdő fiatalokat az érintett tagállamokban" - mondta az államtitkár.

A kérdésre, hogy ez az intézkedés elég-e a fiatalok itthon tartására, Czomba azt válaszolta, amíg nem állnak rendelkezésre jól fizető munkahelyek, addig lesz kísértés arra, hogy a fiatalok külföldön próbálkozzanak jobb megélhetést keresni. "Ha azonban a stabilitási időszak lezártával beindul a gazdasági növekedés, azzal elérhető, hogy se fiatal, se idősebb ne vágyjon el az országból" - tette hozzá.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen