Százezer új munkahelyet hozhat létre a turizmus

szerző: Jobline
2012 május 31.

Tavaly a vendégéjszakák szempontjából a turizmus már elérte a 2007-es szintet Magyarországon, az idén pedig már a válság előtti időszakot is meghaladhatja az ágazat teljesítménye - vélekedett Bánki Erik, az Országgyűlés turisztikai bizottságának fideszes elnöke.

Bánki Erik a kormány hivatalba lépésének kétéves évfordulója kapcsán az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta: "a külföldi piacokon már sikerült rendezni a sorokat", de a hazai keresletet még nem sikerült helyre állítani, a politikus azt várja, hogy jövőre már a belföldi piac is élénkül. Úgy vélte, hogy Magyarországon félrekezelték a válság okozta problémákat, például Ausztriában, ahol sokkal jobban reagáltak, már 2009-ben elindult a növekedés, 2010-re pedig már a válság előtti szintet is sikerült elérni.

Az elmúlt két évről szólva elmondta: a kormányváltás után a gazdasági válság, illetve az előző kormány szerinte elhibázott intézkedései miatt azonnali átszervezésekre volt szükség. Így például a nemzeti turisztikai marketinggel foglalkozó Magyar Turizmus (MT) Zrt.-nél megtakarítási intézkedéséket vezettek be, amelyek a politikus szerint eredményesek voltak.

Bánki Erik a termékfejlesztés kapcsán felvetette, szerinte komplex, nem csak kizárólag turisztikai fejlesztési területeket kellene meghatározni. Így ugyan a mostaninál kevesebb, 5-6 terület kaphatna, de jóval több, 5-10 milliárd forintos támogatást. Ezzel látványos fejlesztéseket lehetne véghez vinni - tette hozzá. Mint mondta, a turizmusfejlesztés támogatása az államháztartás szempontjából kifizetődő, egyebek mellett azért, mert hamar megtérül, és az ágazat munkahelyteremtése is rendkívüli. Hozzátette: elégedett lenne, ha az ágazatban 100 ezer új munkahely jönne létre a ciklus végére, becslése szerint az elmúlt két év alapján ez reális.

Az ágazatban működő vállalkozások helyzetével kapcsolatban elismerte, hogy Magyarországon a turizmus túladóztatott, a vállalkozások versenyképességének erősítése érdekében az adóterheket csökkenteni kellene. De - mint mondta -, erre egyelőre nincs mód, ha azonban a külső környezet ezt lehetővé teszi, azonnal meg kell lépni.

Addig is mérsékelni kell a turisztikai vállalkozások adminisztratív terheit - tette hozzá. Példaként elmondta: a vendéglátás területén olyan átalányadózást lehetne bevezetni, amelyet az üzlet alapterülete, elhelyezkedése, várható forgalma alapján határoznának meg. Erre van példa Spanyolországban és Portugáliában is - mondta.

A politikus szerint a szabályozórendszert is szükséges egyszerűsíteni. A készülő turizmustörvénnyel kapcsolatban elmondta, a jogszabály tervezete elkészült. Ezt a kormány megtárgyalta és úgy döntött, látni szeretné a tízéves fejlesztési stratégiát, és ehhez illesztve a törvényt, hogy milyen módon segíti a törvény a stratégia megvalósítását. A fejlesztési stratégiát és az ahhoz igazított törvényjavaslatot június végéig kell letenni a kormány elé. Azt szeretné, ha a törvényt még ebben az évben elfogadná a parlament.

Két éve, 2010. május 29-én tette le az esküt az Országgyűlés előtt az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány. A második Orbán-kormány a rendszerváltozás óta a legkisebb; nyolc minisztériummal kezdte meg a munkáját. A kormányfő az eskütétel előtt arról beszélt, hogy nem a hagyományos ágazati rendben szervezték meg a leendő magyar kormány munkáját, hanem a politikai vezetés logikája és a leendő politikai vezetők személyes felelősségének elve szerint.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen