Eldobhatják a nyakkendőt a japán köztisztviselők

szerző: Jobline
2012 június 01.

A kormány nyári energiagazdálkodási programjával összhangban farmerben és pólóban jelentek meg a munkahelyükön a japán köztisztviselők pénteken, a nyár első napján.

A nyári időszakra való áttérés fokozatos volt: május 1-jétől a kötelezően öltönyt viselő közszolgák elhagyhatták zakóikat és nyakkendőiket, majd péntektől már farmert, pólót, kitűrt inget vagy más ruhát is viselhetnek, a jó ízlés határain belül. Cserében meg kell békélniük azzal, hogy az irodahelyiségek klímaberendezéseit nem tekerhetik 28 fok alá.

A nyári ruhaviseletre való áttérést 2005-ben vezették be először, és ma már nagy népszerűségnek örvend az országban, ahol a nyár általában nagyon meleg és páradús. Az új módi különös jelentőséget kapott elmúlt egy évben, mivel a tavalyi fukusimai atombaleset után ellenőrzés céljából leállították az összes atomerőművet, és egyet sem indítottak újra, ami energiahiányt okoz.

A japán kormány két héttel ezelőtt véglegesítette az ország idei nyári energiagazdálkodási tervét, amely azzal számol, hogy az elkövetkező három hónapban 5-15 százalékkal csökken az energiafogyasztás. A kormányterv részletesen szabályozza, hogy a lakosságnak és a nagyvállalatoknak milyen intézkedéseket kell tenniük, hogy mrsékeljék az energiafogyasztást. Az energiatakarékossági intézkedések nem kötelező érvényűek a japán lakosságra nézve, de a kabinet nyomatékosan kérte a polgárokat, hogy spóroljanak az energiával.

Japán  •  ruha  •  köztisztviselő
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen