Béremelést kapnak a VW németországi dolgozói

szerző: Jobline
2012 június 01.

Németországban a szolgáltatási szektor után az iparban is jelentősen emelik a béreket: csütörtökön az IG Metall szakszervezet a Volkswagennel (VW) állapodott meg bérfejlesztésről, az autógyártó mintegy 100 ezer alkalmazottjának fizetése 4,3 százalékkal emelkedik.

Az összesen 3,6 millió munkavállaló érdekeit képviselő IG Metall előzőleg Baden-Württemberg tartományban ért el 4,3 százalékos béremelést az ottani iparvállalatoknál dolgozó mintegy 800 ezer alkalmazott számára. Csütörtökön ezt a 13 hónapra szóló konstrukciót sikerült elfogadtatni az alsó-szászországi központú VW vezetésével. A megállapodás értelmében a VW 5 nyugat-németországi üzemében dolgozó 97 ezer alkalmazott és a cég pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó leányvállalatánál dolgozó 5 ezer munkavállaló fizetése emelkedik.

A 4,3 százalékos fizetésemelés 20 éve a legnagyobb mértékű bérfejlesztés a német iparban, és jelentősen meghaladja a 2 százalékos inflációt.     Az utóbbi bő egy évtizedben követett gyakorlattól eltérően az idén a berlini pénzügyminisztérium is a szakszervezeteket támogatja, és bérfejlesztésre bíztatja a munkaadói oldalt.

Márciusban a szolgáltatási ágazat szakszervezeti szövetsége (ver.di) kötött bérmegállapodást a munkáltatókkal, ennek alapján a közszférában dolgozó 2 millió munkavállaló bére 6,3 százalékkal emelkedik a következő 2 évben.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen