Hat ötlet a sikeres álláskereséshez

szerző: Jobline
2012 június 05.

Ha valaki hosszabb idő után marad munka nélkül, nehéz újra belelendülni az álláskeresésbe. Íme hat egyszerű, de hatékony ötlet, hogy könnyebb legyen megtalálnia álmai állását.

Nézze át az önéletrajzát

Először is aktualizálja! Bővítse ki a legutóbbi, releváns munkáival. Legyen őszinte benne, ha ugyanis nagyot mond a cv-jében, az könnyen visszaüthet. Ha nem biztos a helyesírásában, kérje meg egy rokonát vagy ismerősét, hogy nézze át! Ha durva hibákat vét az önéeltrajzában, szinte biztos, hogy elvágja magát leendő munkaadója előtt. Végül formázza meg, legyen átlátható. Ne legyen az önéletrajz túlzsúfolt, és legyen egyértelmű, mik tartoznak a tanulmányaihoz, mik pedig a korábbi tapasztalataihoz.

Hasonlóan legyen körültekintő a motivációs levelénél, valamint a jelentkezésénél. Kevés kínosabb helyzet van, mint amikor e-mailben azt írja, mellékelten küldi az önéletrajzát, mégis lemarad a csatolmány.

Használja ki a kapcsolati hálóját

Nem szégyen szólni az ismerőseinek, hogy éppen munkát keres. Ugyanakkor ne is menjen mások idegeire, ha fűnek-fának panaszkodik, hogy nincsen munkája, inkább unalmat és negatív érzelmeket vált ki másokból.

Röviden, lényegre törően

Készüljön fel néhány alap kérdésre, amik egy interjú során szóba jöhetnek. Ha azt kérik, meséljen magáról, ne illetődjön meg, és igyekezzen röviden, lényegre törően fogalmazni. Ilyenkor csupán néhány perce van, hogy bevágódjon az interjúztatónál, és senki nem kíváncsi az élettörténetére.

Nézzen utána a cégnek

Ne csak magából, a leendő munkaadójából is készüljön fel! Legyen tisztában azzal, a vállalat, ahol szeretne dolgozni, mivel foglalkozik, milyen projekteket végzett el az elmúlt időszakban. Emellett tájékozódjon arról is, mit takar pontosan a munkaköre, valamint érdeklődjön másoknál (esetleg fórumokon), mi az a reális bér, amit elkérhet az adott feladatkörért.

A képzettségének megfelelően keressen

Ne akarjon már az elején túl nagyot akarni. Jöjjön tisztába magával és a képességeivel. Hamar rájön a másik fél is, ha esetleg alkalmatlan arra a feladatra, amire jelentkezik, és ha körültekintőbb, talán pont ugyanannál a cégnél meghirdetnek egy olyan feladatkört is, ami önhöz teshez álló.

Testbeszéd

Legyen nyugodt, és figyeljen oda a mozdulataira. Igyekezzen legalább az alap dolgokra odafigyelni, például ne ön nyújtson kezet először, ez az interjúztató dolga. Ha kezet fognak, legyen határozott, de ne akarja szétmorzsolni a másik tenyerét. Tartsa a szemkontaktust, ha lesüti a szemét, az titkolózásra utalhat. Üljön egyenesen, figyeljen oda a gesztikulálásra, valamint az arcjátékára is. Próbáljon ne kínosan mosolyogni mindenen, de kerülje a túl komor arcot is.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen