Ennyit lehet kapni idén nyáron a diákmunkáért

szerző: Jobline
2012 június 05.

Évente mintegy kétszázezer diák vállal munkát szabadidejében, az irodai adminisztráció, a telemarketing és az árufeltöltés a legnépszerűbb - írja az MTI a keddi Magyar Nemzet alapján.

Varga Béla, a Multi Job Iskolaszövetkezet elnöke a lapnak elmondta: a diákoknak is jár a bruttó 535 forintos minimál órabér, de sok helyen ennél többet lehet keresni, a legjobban fizető munkáknál viszont már általában nyelvtudást vagy más speciális képességet is követelnek.

Az álláshirdetések alapján a bolti kisegítéséért, raktári, leltározási és szórólapozási munkáért fizetnek a legkevesebbet, óránként bruttó 550-650 forintot, míg pultusként, pincérként, hoszteszként már 700-800 forinttal számolhatnak a diákok. Nagyjából ennyi a bér a telefonos munkáért is, ám a call centerek többségében jutalékos rendszer működik, így akár az alapbér dupláját is meg lehet keresni, nem beszélve az idegen nyelvű telefonálásról, amiért szintén kiemelt fizetés jár. A legszerencsésebbek azok, akiknek mérnöki, informatikai vagy idegenvezetői gyakorlatuk van, ezeken a területeken ugyanis bruttó 1.200-1.500 forintot fizetnek óránként.

A nyári vakáció alatt kiemelten kell figyelni arra, hogy a fiatalok iskolaszövetkezeten keresztül dolgozzanak, mert így akkor is időben megkapják a bérüket, ha a munkát biztosító cég késve vagy egyáltalán nem fizet - mondta Varga Béla.

Fontos tudni azt is, hogy a minimális órabér mellett a diákokat is megilleti éjszakai munkavégzés esetén a 15 százalékos éjszakai bérpótlék, több műszakos rendben pedig a 15, illetve 30 százalékos délutáni és éjszakai műszakpótlék - hívta fel a figyelmet Simon Balázs, a Fürgediák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója.

 

nyár  •  diákmunka
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen