Nehezebb lesz jövőre az érettségi

szerző: Jobline
2012 június 05.

Az oktatási államtitkárság szerint hozzájárulnak az érettségi rangjának növeléséhez és tükrözik a tényleges vizsgázói szándékot az érettségi vizsga szabályainak változásai. Módosulnak az előrehozott érettségire jelentkezés szabályai, és az eddigi 20 helyett 25 százalék lesz szükséges szeptembertől az elégséges eléréséhez.

Az államtitkárság keddi, MTI-hez eljuttatott, a vonatkozó kormányzati döntést ismertető közleményében kifejtette: az érettségi elégséges teljesítményének határa 2012. szeptember 1-jétől 20-ról 25 százalékra emelkedik, amely jóval alacsonyabb az Európa legtöbb államában kötelező 50 százaléknál.

Emellett az évtizedes jelentkezési adatok alapján csökken a válaszható vizsgatárgyak köre. Mindezek hozzájárulnak az érettségi rangjának növeléséhez, és tükrözik a tényleges vizsgázói szándékokat is - írták. Kitértek arra is, hogy állami vizsgán csak központi követelményekre épülő tárgyakból lehet maturálni. Az egyedileg akkreditált tárgyakból - a pszichológia, valamint az európai uniós ismeretek kivételével - a jövőben nem lehet érettségizni.

A művészeti vizsgatárgyak közül a hangtani és akusztikai ismeretek, a hangkultúra, az ábrázoló és művészeti geometria, valamint a magyar népzene alapjai tárgyakból nem lehet érettségizni, a művészettörténet és a népművészet pedig a közismereti vizsgatárgyak körébe kerül. Pszichológiából választható közismereti tárgyként, utazás és turizmusból pedig hatodikként választható közismereti tárgyként vizsgázhatnak a tanulók.

Idegen nyelv esetében angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai, latin nyelvekből, továbbá a magyarországi nemzetiségek nyelvei közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből tehetnek érettségit a diákok.

Változnak az előrehozott vizsgák jelentkezési szabályai is, csökken az egyedileg akkreditált, a művészeti, valamint az idegen nyelven letehető érettségik száma. Előrehozott érettségi vizsgát kizárólag idegen nyelvből és informatika tárgyból lehet tenni akkor, amikor az adott iskolában a vizsgára felkészítő tantárgy oktatása a helyi tanterv szerint befejeződik. A sikertelen előrehozott vizsgát a rendes érettségin javíthatja ki a diák.

A szabályok 2012. szeptember 1-jén életbe lépő változtatásával egységesebb, átláthatóbb és költséghatékonyabb vizsgarendszer jön létre - értékeli az oktatási államtitkárság.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen