Hatalmas a nemek közti bérszakadék egy friss tanulmány szerint

szerző: Jobline
2012 június 06.

Egy friss kutatás szerint a nők már az első munkahelyükön jóval kevesebb fizetésre számíthatnak a férfiaknál - állítja a DailyMail.

Összesen 1 millió 6 százezer ember fizetését vizsgálta a payscale.com weboldal, amiből az derül ki, hogy a nők az első munkahelyüktől kezdve a nyugdíjaskor eléréséig jóval kevesebb pénzt visznek haza, mint a férfiak. A felmérésben ugyanolyan végzettségű és tapasztalatú nőket és férfiakat hasonlított össze. A PayScale vezető közgazdásza, Katie Bardaro szerint a férfiak bére sokkal gyorsabb ütemben emelkedik, mint a nőké.

Forrás: Végel Dániel

Az Egyesült Államokban elvégzett tanulmány szerint nem csupán a fizetéseket, hanem a karrierutakat is vizsgálták. Ebből jól látszódik, hogy a férfiak inkább választanak olyan szakmákat, amikkel több pénzt tudnak hazavinni - ilyen például a szofverfejlesztő, projekt menedzser, vagy rendszergazda. Ezzel szemben a nők többsége ápolóként vagy tanárként helyezkedik el.

A felmérés szerint amíg egy 22 éves nő éves fizetése 31 900 dollár, addig egy ugyanilyen korú férfi 40 800 dollárt visz haza. Az ötvenes éveikben járó nőknél ez az összeg 60 ezer dollár, míg a férfiaknál 95 ezer dollár.

 •  fizetés  •  férfi  •  bérszakadék
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen