Három durva baki az állásinterjún

szerző: Jobline
2012 június 07.

Ha már eljutott odáig, hogy személyesen is meghallgatják, illik alaposan felkészülni az interjúra. Az első találkozás meghatározó, és végzetes lehet egy itt elvétett nagy hiba.

Titkolózás

Ha rákérdeznek, milyen körülmények között jött el korábbi munkaadójától, egyszerűbb, ha nem ködösít, hanem bevallja: kirúgták, vagy felmondott. Természetesen nem kell részletekbe bocsátkoznia, főleg ne szidja a korábbi munkahelyét! Hazudni is felesleges, egy rutinos HR-es pillanatok alatt kiszúrja, ha valami nem stimmel, innentől pedig önnek is ugrott a lehetősége, hiszen mit várjanak el egy olyan kollégától, aki az első perctől nem őszinte? Ha olyan gyakorlatra kérdeznének rá, amivel ön nem rendelkezik, célszerű bevallania az igazat, hiszen egy-két szakmai kérdés könnyen lebuktathatja önt.

Forrás: FreeDigitalPhotos/Ambro
Önbizalomhiány

Ha nem bízik magában, miért tennék ezt meg mások? Tilos lebecsülni a képességeit és a szakértelmét. Ráadásul nincs annál rosszabb, ha ennek hangot is ad. Azonban óvatosan a magabiztossággal, a pökhendiség ugyanúgy visszaüthet!

Zavarodottság

Próbálja meg legyűrni magában a stresszt! Ha jó a hozzáállása és kellően felkészült, nincs az az interjúztató, amelyik kifogna önön. Ellenkező esetben viszont kínos hallgatások, esetleg tőmondatos válaszok jellemezhetik a beszélgetést. Dekoncentráltságában még az is előfordulhat, hogy elfelejti kiköpni a rágógumiját vagy lenémítani a mobiltelefonját. A kellő odafigyelés hiánya miatt könnyen elbukhatja a kiszemelt állást.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen