Első munkák: így kezdték a világ legmenőbb vezetői

szerző: Jobline
2012 június 12.

Kíváncsi, hogy kezdték karrierjeiket a világ legsikeresebb emberei? Gondolta volna, hogy Oprah Winfrey első munkahelye egy élelmiszerboltban volt?

Oprah Winfrey

Forrás: AP

Egy leányanya gyermekeként született, aki elhagyta őt. Későbbi örökbefogadó családjában többször bántalmazták és megerőszakolták. 14 évesen kisfiút szült, a gyermek azonban még csecsemőként meghalt. A WVOL nevű rádióállomástól indult el meseszerű karrierje, ahol akkoriban még részmunkaidősként dolgozott,  ma pedig már a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb asszonyaként tartjuk számon.

Walt Disney

A mesegyáros Disney első állásában kifutófiúként dolgozott. Később ő lett a világ leghíresebb rajzfilmkészítője, és az egyik legnagyobb producere.

George Lucas

Forrás: AP / Chris Pizzello

Hozzá kötjük a Csillagok háborúját valamint az Indiana Jones-trilógiát. Azonban az ő karrierje sem volt annyira egyszerű, a főiskola elvégzése után tanársegédként dolgozott a Dél-Kaliforniai Egyetemen.

James H. Clark

Clark a Netscape társalapítója volt, ám fiatalon még úgy tűnt, teljesen más irányt vesz a karrierje. 17 évesen otthagyta a gimnáziumot és beállt a haditengerészethez, ahol 4 évet töltött. A leszerelése után – annak ellenére, hogy nem érettségizett le – bejutott a New Orleans-i Egyetemre, ahol alap- majd mesterképesítést szerzett fizikából. Ezután a Utah-i egyetemre került, ahol informatikából letette a PhD-t, majd megalapította a dollármilliókat hozó vállalkozását, a Netscape Communications-t.

Donald Trump

Forrás: AP

Az amerikai üzletember-politikus az édesapjával együtt gyűjtött üres üvegeket, hogy azokat beváltsák. Állítólag az építkezések voltak a legjobb lelőhelyeik. Trump később azt nyilatkozta erről az időszakról, hogy bár az üvegvisszaváltás nem fizetett túl jól, megtanította arra, hogy értékelje a pénzt, és a befektetett munkát. Egy talkshowban egyszer megkérdezték tőle, mihez kezdene, ha elveszítené az összes vagyonát. A milliárdos így fogalmazott: elmenne ügynöknek és ismét a csúcsra jutna.

karrier  •  munka  •  vezető
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen