Még kevesebb lehet az új Mt. szerint a fizetésünk

szerző: Jobline
2012 június 13.

Továbbra is nagy a bizonytalanság a júliustól hatályos új Munka törvénykönyve körül, hiszen a módosító javaslatokat még csak most tárgyalja a parlament - írja a Népszabadság.

Több olyan módosítást benyújtottak a képviselők, amik munkavállalói szempontból igen fájdalmasak lehetnek. Ilyen például az, hogy a kereskedelmi tevékenység bekerült abba a körbe, ahol a vasárnap rendes munkaidőnek számít, holott a hipermarketekben a hét utolsó napjára eső munkavégzést eddig túlóraként számolták el, amiért 100 százalékos pótlékot kellett fizetni, a módosítás után viszont ennek csak a fele jár majd - írja a Népszabadság.

A közfoglalkoztatottak is kifejezetten rosszul járnak majd, ők ugyanis kevesebb szabadságra és minimális munkajogi védelemre számíthatnak.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a vállalkozások könnyebben vehetnek fel és rúghatnak ki embereket, és mindezt olcsóbban tehetik meg.

Az új Mt. másik kedvezőtlen hatása a regionális minimálbér lesz, ami egyes számítások szerint a hátrányos helyzetű régiókban a mostani 93 ezer forint helyett 75-80 ezer forintra is lecsökkenhet. Ezen felül a főleg kereskedelemben és egészségügyben dolgozókat érintő délutáni műszakpótlék is megszűnik. Igaz, az éjszakai pótlék este 6-kor elkezdődik, így valamennyi plusz pénzt a délutánosok is kapnak majd.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen