Felvételi 2012: így lehet módosítani a sorrenden

szerző: Jobline
2012 június 21.

Ha jelentkezett idén felsőoktatási intézménybe, de meggondolta magát és változtatna a szakok sorrendjén, július 10-ig megteheti.

Július 10-ig lehetőség van arra, hogy a felvételihez hiányzó dokumentummásolatokat pótolja, valamint hogy egy alkalommal módosítson a megjelölt szakok sorrendjén. A dokumentumok pótlását egyrészt postán is fel lehet adni (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 119, illetve elektronikusan is fel lehet tölteni az e-felvételiben. Ez utóbbira azoknak is van egyébként lehetőségük, akik korábban papíron jelentkeztek.

Forrás: stiller

A dokumentumokat nem szükséges eredetiben elküldeni (például a nyelvvizsga-bizonyítványt), bőven elég a fénymásolatot elküldeni, vagy fájlként feltölteni az e-felvételiben. A lényeg, hogy minden adat jól olvasható legyen, és szerepeljen rajta a tulajdonos neve, az eredeti papírokat ugyanis elég lesz majd sikeres felvételi esetén az egyetemen, főiskolán a beiratkozásnál bemutatni.

A korábban megjelölt képzéseken csak egyszer lehet módosítani, így a változtatást érdemes alaposan átgondolni. Itt is lehet elektronikusan módosítani az e-felvételiben, postai úton egy kérelmet kell elküldeni (ehhez mintát ide kattintva talál). Jó tudni, hogy újabb jelentkezési helyet senki nem jelölhet meg, csak a korábban megjelölt képzések sorrendjét lehet megcserélni.

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha megváltozott a jelentkező preferencia-sorrendje, vagyis a listában nem azok a képzések szerepelnek először, ahová leginkább be szeretne kerülni. Abban az esetben viszont nem érdemes sorrendet módosítani, ha valamelyik képzésnél nem sikerült az alkalmassági vizsgája, mivel ebben az esetben az adott szakra automatikusan nem nyerhet felvételt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelölte meg. Ugyanígy nincsen értelme a sorrendmódosításnak akkor, ha valamelyik megjelölt szakra mégsem szeretne bekerülni és ezért a lista végére sorolná. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását - kizárását - választani. A visszavonás nem számít bele a sorrendmódosításba, arra ettől függetlenül van lehetőség, a törölt szakok azonban nem befolyásolják a felvételi eljárás során fizetendő díj összegét.

egyetem  •  főiskola  •  sorrend  •  felsőoktatás  •  felvételi
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen