Lebetegedés szabadság alatt: mi van ilyenkor?

szerző: Jobline
2012 június 22.

Az Európai Unió Bírósága csütörtöki döntése értelmében az a munkavállaló, aki a szabadsága alatt betegszik meg, újra kiveheti a szabadságát - írja a BBC.

A döntés értelmében nem számít az éves szabadság részének, ha valaki épp a szabadság alatt betegszik meg, az EU Bírósága pedig azonnali hatállyal kiterjesztette a döntést az Európai Unióban - írja a BBC.

Forrás: gg

A bíróság kimondja, hogy "a fizetett éves szabadsághoz való jogot nem lehet megszorítóan értelmezni". Az állásfoglalásban hozzátezszik, hogy a szabadság célja az, hogy a munkavállaló pihenhessen, betegség esetén a felépüléshez szükséges időre pedig betegszabadságot kell kivenni. Ebből vezették le, hogy nem lehet a felépülés a szabadság célja.

Tehát ilyen esetben a munkavállalónak joga van ismét kivennie, egy későbbi, megbeszélt időpontban a szabadságát.

Az Európai Bíróság ítélete egyébként nem dönti el a tagállami bíróság előtti jogvitát, utóbbi feladata marad, hogy az ügyet a luxembourgi ítélet alapján elbírálja. Az uniós jog ugyanakkor minden tagállam nemzeti bíróságait kötelezi arra, hogy az EU-bíróság ítéletének megfelelően járjon el a tartalmilag hasonló ügyekben.

Az EU Bírósága egyébként azután foglalkozott az üggyel, hogy a nagyáruházak spanyolországi szövetsége olyan kollektív szerződést kötött a dolgozóival, ami szerint azok a munkavállalók, akik a szabadságuk előzetesen meghatározott időszakának kezdetét megelőzően vagy annak időtartama alatt munkaképtelenek lesznek, nem jogosultak a betegség után igénybe venni szabadságukat.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen