Hogyan dolgozzunk hatékonyan az irodában?

szerző: Jobline
2012 június 26.

Ha több emberrel dolgozunk egy irodában, elkerülhetetlenek a kisebb-nagyobb zajforrások. Van, akit ezek nem zavar, de akad, akit egy mobiltelefon csörgése teljesen kizökkent a munkájából. Tippek, hogy tudjuk ezeket a háttérzajokat figyelmen kívül hagyni.

Az irodai munka egyik legnagyobb hátránya az, hogy rengeteg minden elterelheti a figyelmünket a munkáról. A telefonok csörgése, a beszélgetések mind-mind olyan zajforrások, amik megnehezíthetik a koncentránciónkat. Ha túl sokszor kizökkenünk a tennivalóinkból, nő az esélye annak, hogy hibázunk, vagy gyengül a teljesítményünk - figyelmeztet a Forbes magazin.

Kevesen gondolnák, de ez a hangulatra is kihathat - negatívan. A Forbes szakértői szerint ugyanis, ha valaki pontosan, precízen dolgozik, jól végzi a munkáját, elégedett lesz, ami egyfajta boldogság érzetet okoz, így ha a sok zavaró tényező miatt többször hibázik valaki, az növelheti a stresszt, ami csak még jobban gyengíti a teljesítményt.

Forrás: Stiller Ákos

Szakértők szerint azonban nem csupán a kollégák, hanem maga a munkavállaló is felelős lehet azért, ha kizökken. Ezek között említik a Facebook vagy a Twitter gyakori használatát, az öncélú netezést, vagy a személyes e-mail rendszeres ellenőrzését.

Ugyanilyen zavaró lehet, ha túl sok e-mailt kapunk a munkahelyi e-mailünkre, ha a háttérben megy a tévé vagy valaki hangosan zenét hallgat, mások pletykálása, a telefoncsörgések, a zajos nyomtatók, stb. Ezeknek a többsége viszont többnyire elkerülhetetlen, ezért a Forbes összeszedett néhány tanácsot, amiknek a segítsével minden zavaró tényező ellenére továbbra ia hatékonyan dolgozhat.

Kezdjen a legnehezebbel

Ha lehet, a munkaidő elején próbáljon meg belekezdeni a legnehezebbnek ígérkező teendőkbe. Ha szerencséje van, ilyenkor a kollégái még kellően fáradtak ahhoz, hogy különösebb hanzavart generáljanak.

Csökkentse a személyes ügyintézéseket

Ügyeljen arra, hogy kapcsoljon ki mindenféle szöveges/hanggal járó értesítést, ha e-mailt kap. A személyes fiókját naponta legfeljebb kétszer-háromszor ellenőrizze, és ha például online utalást kell intéznie, azt is ebben a pár perces szünetben tegye meg.

Pihenje ki magát

Az alváshiánytól türelmetlen és ingerlékeny lesz, ami rádob egy lapáttal a koncentráció hiányára.

Tervezzen előre

Minden délután szánjon pár percet arra, hogy átgondolja az aznapi tevékenységét, valamint szedje össze magában, hogy másnap mire akar összpontosítani. Esetleg írhat is egy prioritási listát, amit bármikor előkaphat.

munka  •  iroda  •  munkatárs  •  zaj
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen