Mik lesznek jövőre a hiányszakmák?

szerző: Jobline
2012 június 27.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal összesítette azokat a szakképesítéseket, amik jövőre az egyes régiókban hiányszakmákat képezhetnek. Ráadásul azok a fiatalok, akik ilyen szakmát tanulnak, az eredményeik függvényében még ösztöndíjban is részesülhetnek.

A fejlesztési és képzési bizottság a statisztikák és munkaügyi központok adatai alapján régiónként összesítette a gazdaság által igényelt szakképesítéseket. Minden régió maximum 10 ilyen hiányszakmát jelölhetett meg.

Akiket mindenhol keresnek

Az összesítésből jól látszódik, hogy gépi forgácsolóból és villanyszerelőből országszerte hiány van, így ezekkel a szakmákkal az elhelyezkedés szinte garantált. Az ezután leginkább keresett szakma a hegesztő - az összes régió közül ezt csak az észak-magyarországiban nem találtuk meg.

Forrás: szpd

Az építőiparban dolgozóknak sem kell elkeseredniük, hiszen bádogosból, kőművesből, épületgépészeti csőhálózat- és berendezésszerelőből, épületgépészeti rendszerszerelőből is hiány van az ország nagy részén. Ezeken felül a lista alapján ácsból és állványozóból is majd' mindenhol hiány van.

Ha valaki az agrár iránt érdeklődik, jó tudni, hogy gazdákat, mezőgazdasági-növénytermesztési gépüzemeltetőket és karbantartó munkásokat szintén több régióban keresnek.

Szakácsokra a Nyugat-Dunántúlon van a legnagyobb igény, míg húsipari termékgyártóként és pék-cukrászként az Észak-Alföldön van a legtöbb lehetőség.

Havi plusz 30 ezret is érhet

A 328/2009. (XII. 29.) számú kormányrendelet alapján a gazdaság által igényelt szakképesítést tanulók az eredményeitől függően támogatásban részesülhetnek. Az ösztöndíj mértéke az első szakképzési évfolyam első félévében tanulónként egységesen 10 000 Ft/hó. A második félévtől kezdődően ez a díj az átlageredményektől függ, ennek az alsó határa szintén 10 000 Ft/hó, de a legszorgalmasabbak 30 000 Ft-os ösztöndíjban részesülhetnek.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen