"Saját zsebre" dolgozunk

szerző: Jobline
2012 július 03.

Egy Facebookos bejegyzés szerint az átlagos magyar munkavállaló július 1-re letudja a az éves bérére eső közterheket, s innentől már az övé, amit megkap. A Pénzcentrum.hu számításai azt mutatják, hogy már múlt hét csütörtök déltől már "saját zsebre" dolgozik az átlagos dolgozó.

A Pénzcentrum.hu számításai azt mutatják, hogy az átlagos magyar munkavállaló, aki a KSH adatai szerint 219 400 forint bruttó fizetést kap havonta, már a múlt csütörtök óta magáért dolgozik, nettó fizetéséért, amiből majd ki tudja fizetni az áfát, benzint literjeként 120, ciginként 22, sörönként 38 és felesenként 87 forint jövedéki adót.

A 219 400 forint havi bruttóból 142 995 forintot vihet haza az átlagos dolgozó, de a bérlapon nincs rajta, hogy  a munkáltató további 59 238 forintot fizet be az államnak. Valójában a fizetés 50,7 százalékát tehetjük tehát zsebre, ezt lehet szabadon elköltheteni. Ebből ki kell fizeti az áfát, a benzint, cigarettát és alkoholtermékeket terhelő jövedéki adókat. Valójában tehát a teljes munkaköltség elenyésző része marad zsebben.

Az 50,7 százalékos nettó fizetést elköltve persze tovább gyarapíthatja a dolgozó az államkasszát a már említett áfával és jövedéki adókkal. Ráadásul azt is szem előtt kell tartani, hogy az állam ezekből a bevételekből fizeti az összes közszolgáltatást; az oktatást, egészségügyet, katonaságot, közutakat, nyugdíjakat és egyéb szociális ellátásokat.

felmérés  •  bér  •  fizetés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen