Leereszkedő a főnök? Így kezelje

szerző: Jobline
2012 július 04.

Biztosan sokan ismerik ezt a típust, és szinte rettegnek tőle: a főnök, aki durva, leereszkedő, és természetesen mindig mindent jobban tud.

Sok konfliktus forrása lehet, ha a főnök leereszkedően viselkedik az alkalmazottaival. Van, akinek annyira erős az igazságérzete, hogy szóvá teszi, emiatt rendkívül feszült lehet a légkör a munkahelyen, de akad, aki inkább elnyomja magában az érzéseit, emiatt sokkal ingerültebb és stresszesebb lesz. Az utóbbi egyértelműen nem jó módszer, az előbbinél pedig vigyázni kell a beosztottnak, milyen stílusban ad hangot nemtetszésének.

A Forbes magazin összegyűjtött néhány hasznos tanácsot, hogy lehet a problémát profin megoldani.

Külső szemlélőként

Lehetséges, hogy más miatt feszült, vagy egyszerűen csak sokkal érzékenyebb az átlagnál, és ezért veszi magára a főnök "piszkálódását". Az emberek nem lehetnek mindig olyan kedvesek, udvariasak és előzékenyek, mint azt ön szeretné. Próbálja meg pártatlanul átgondolni, mi is az, ami konkrétan bántja önt a főnöke viselkedésében. Elképzelhető, hogy csak ön dramatizálja túl a helyzetet?

Forrás: Végel Dániel

Szemtől szembe

Ha arra jutott, hogy biztosan nem az ön túlérzékenységéről van szó, akkor ideje tisztázni a helyzetet. Ettől függetlenül még ne gondoljon a legrosszabbra: sok cégen belül bizonytalan és feszült a légkör a gazdasági válság óta, akár ennek is betudható a főnök viselkedése - ő lehet észre sem vette, hogy durván beszél a kollégáival. A lehető legrosszabb módszer, ha telefonon vagy e-mailben jelzi észrevételeit, ezért mindenképp próbálja meg megteremteni annak a lehetőségét, hogy nyugodt körülmények között, négyszemközt tudjanak beszélgetni.

Hogyan csináljam?

A tapintatos, nem konfrontatív beszélgetés javíthat a helyzeten. Még mielőtt leülnének beszélgetni, alaposan gondolja át, mit fog mondani, és igyekezzen kizárni mindenféle korábbi érzelmet, sérelmet, megbántottságot. Intézze profin az ügyeit! Mondja el nyíltan és őszintén, hogy mi az, amit kifogásol, és ez milyen rossz hatással van a munkamorálra.

Képzelje magát a helyébe

Próbálja meg megérteni, mi válthatta ki ezt a viselkedést. Talán fenyegetve érzi magát a főnöke a munkatársai által? Esetleg a főnöke ezzel próbálja elérni, hogy tiszteljék? Vannak rossz, bosszantó jellemvonásai az embereknek, amiken nem tud változtatni. Ne feledje: ha nem jut dűlőre a főnökével, ez nem az ön kudarca, hanem az övé!

Maradjon higgadt

Ha úgy érzi, nem járt sikerrel, ne törjön le. Nem szabad hagynia, hogy más tönkretegye a napját, vagy csorbítson az önbecsülésén. Kezelje úgy a helyzetet, mint egyfajta gyakorlatot. Szinte kikerülhetetlen, hogy kellemetlen emberekkel is együtt kelljen dolgoznia. Védekezzen velük kedvességgel. Intézze el őket egy mosollyal.

Bizonyítson

Előfordulhat, hogy a főnöke rosszul mérte fel a képességeit és alábecsüli azokat. Bizonyítsa be, hogy téved! Nem lesz egyszerű, de szorgalommal és kemény munkával meg tudja neki mutatni, mennyire értékes munkaerő, és előbb-utóbb biztosan kivívja az elismerését.

főnök  •  munkahely  •  bunkó  •  leereszkedő
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen