Új Mt.: kivárnak a vállalatok

szerző: Jobline
2012 július 04.

Az új Mukna törvénykönyve számos változást hoz, ezért egyelőre várakozó állásoponton van a legtöbb vállalat - derült ki a HVG által szervezett Munkajogi konferencián.

A Nexon humánügyviteli szoftvereket és szolgáltatásokat kínáló vállalattól Baka Magdolna és Kudich Zsolt tartott előadást a HVG Munkajogi konferenciáján. A Nexon által készített felmérés szerint (amiben 615 cég vett részt) a vállalatok egyelőre várakozó állásponton vannak az új Munka törvénykönyvével kapcsolatban.

A cégek mintegy 55 százaléka nem tervez egyelőre változást a bérezéssel és a munkaidővel kapcsolatban. A válaszadók 21 százalékánál van érvényben kollektív szerződés, és körülbelül negyedük jelezte, hogy tervben van az, hogy élnének az atipikus foglalkoztatási formával. 56 százalékuk munkaidőkeretben foglalkoztatná a dolgozókat, ami kedvezőbb munkaidő-kihasználást eredményez. A vállalatok majdnem fele, 43 százaléka át kíván állni az új, egységes műszakpótlékra.

A vállalatok hr-eseinek 60 százaléka érzi úgy, szüksége lenne, és szívesen is részt venne olyan képzéseken, ahol az új Munka törvénykönyve lenne a központi téma.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen