Az egészségügyisek béremelése kevés az elvándorlás megelőzéséhez

szerző: Jobline
2012 július 05.

Több tízezer egészségügyi dolgozó bruttó 10 és 65 ezer forinttal magasabb alapbért és januárig visszamenőleges, egyösszegű emelést kap az augusztusi fizetésével - írja a Világgazdaság.

Körülbelül 86 ezer egészségügyi dolgozó kap a jövő hónaptól januárig visszamenőleges fizetésemelést. "A hónap végére kiderül, ténylegesen mennyien jogosultak a béremelésre. Biztosan lesz, akit csalódás ér, mert vagy egyáltalán nem, vagy a vártnál kisebb összeget kap majd" – nyilatkozta a Világgazdaságnak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, Balogh Zoltán, aki példaként azokat az adminisztrátorokat említette, akik bár kórházakban dolgoznak, ha nincs OKJ-s egészségügyi adminisztrátori képesítésük, nem jár nekik emelés.

A MESZK-elnök szerint a munkavállalók 80 százaléka érezni fogja az emelést. A diplomás ápolók alapbére viszont csupán 3-7 ezer forinttal emelkedik, amíg az ugyancsak diplomás, de nem orvos végzettségű egészségügyi dolgozók átlagosan több mint 30 ezer forint emelést kapnak bruttóban.

Balogh hozzátette, azért is kell folytatni a bérrendezést, mert pont a magasan képzett, több nyelvet beszélő ápolók hagyják el az országot és próbálnak külföldön boldogulni.

"A szakorvosok ingerküszöbét ezzel még nem sikerült átlépni. Az elvándorlás megállításához egészen biztosan legalább ilyen mértékű további bérrendezések szükségesek" – fogalmazott a lapnak Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Kiemelte, hogy vannak biztató jelek, amik arra mutatnak, hogy valóban nem egyszeri alkalom ez a mostani. A bizalom pedig alapvetően fontos most, amikor a legtöbb fiatal orvos egyelőre kivár.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen