Hatalmas a magyar roham Ausztriában

szerző: Jobline
2012 július 05.

Kiszorítja az osztrák munkavállalókat a Magyarországról és Szlovénáiból érkező olcsó dologzói réteg - írja a Világgazdaság.

Tavaly május óta nyitotta meg kapuit Ausztria a keleti régiók munkavállalói felé. Szakértők körülbelül 2500 dolgozót vártak, de az osztrák munkaerőpiaci szolgálat (AMS) szerint ez a szám már most 3200 fő - szám be a Világgazdaság.

A dél-stájerországi gazdasági kamara vezetője, Josef Majcan szerint azonban nem lehet arról beszélni, hogy a külföldi munkavállalók elárasztották volna az országot. Olyan külföldi munkavállalókról van szó, akik segédmunkási tevékenységet végeznek a takarítás, a vendéglátás vagy az építőipar területén, ők pedig nem jelentenek konkurenciát az osztrákoknak. Az AMS szakértői szerint a keletről érkező munkások főleg időszaki munkát keresnek, így szintén nem veszélyeztetik az osztrákok munkavállalási lehetőségeit.

Az osztrák szakszervezeti szövetség stájerországi vezetője szerint viszont a bérdömping veszélyeitől tart. Az ottani jogszabályok szerint nem lehet a munkvalállalókat a kollektív szerződésben meghatározott bérért alkalmazni, a szakszervezeti szövetség szerint ezt több cégnél sem tartják be.

Ausztria  •  dolgozó  •  magyar
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen