Hogy változtak az osztrák munkajogi szabályok?

szerző: Jobline
2012 július 10.

Új, a munkaerő kölcsönzést szabályozó törvény lépett hatályba július elsején Ausztriában.

A jogszabály rögzíti a kölcsönzött munkavállalók jogait, illetve a munkaerő kölcsönzők és a kölcsönvevő vállalkozások feladatait és kötelezettségeit. "A rendelkezés célja, hogy védje a munkavállalók érdekeit, továbbá hogy egységes munkajogi környezetet biztosítson a vállalkozások számára a munkaerő kölcsönzés terén" – közölte Torsten Braner, a TaylorWessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.

Magánszférában kötelező

A törvény hatálya a magánvállalkozásokra, azok munkavállalóira, és munkavégzésre irányuló, munkavállalóhoz hasonló jogviszonyban, foglalkoztatott személyekre terjed ki, ugyanakkor nem alkalmazandók a szövetségi, tartományi és az önkormányzati intézmények által foglalkoztatott ideiglenes munkaerő kölcsönzés esetében. Az új jogszabály továbbra is lehetővé teszi a vállalaton-, vagy cégcsoporton belüli munkaerő-kölcsönzést, ha a munkavállalók ideiglenes átadásának időtartama nem hosszabb, mint egy hónap, így az új jogszabály több magyar tulajdonú, Ausztriában működő vállalkozást is érinthet.

Forrás: MTI / Balázs Attila

Az egyenlő bánásmód követelménye

Az új osztrák törvény egyértelművé teszi, hogy a munkaerőt kölcsönvevő vállalkozások semmilyen módon sem diszkriminálhatják ideiglenesen kikölcsönzött munkavállalóikat. Jogszabály tiltja a munkavállaló bármilyen nemű hátrányos megkülönböztetését, amely többek között kiterjed a szexuális zaklatás tilalmára is. „A változtatások értelmében a kikölcsönzött munkavállaló a fizetés, a szabadság és a munkaidő tekintetében is egyenlő bánásmódban részesítendő” – fűzi hozzá a közösségi jogász. A törvény bejelentési és tájékoztatási kötelezettséget ír elő a munkaadó számára, melynek értelmében a vállalkozások kötelesek tájékoztatni az ideiglenes munkavállalókat a cégen belül megüresedett pozíciókról

Ausztria  •  változás  •  munkajog
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen