Munkahelyek milliói szűnhetnek meg

szerző: Jobline
2012 július 11.

Azonnali politikai fordulatot sürget a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet az eurózóna döntéshozóitól. Az ILO szerint, ha ez nem következik be, 4,5 millió munkahelyet veszíthet el az eurózóna - írja a Napi Gazdaság.

Az eurózónában a foglalkoztatottság még mindig  3,5 millióval kisebb a válság előtti szintnél, és ha nem történik összehangolt politikai változás, a munkanélküliek száma akár 22 millióra is megugorhat - írja a Napi Gazdaság. A 2012-es áprilisi munkanélküliségi ráta 11 százalékon volt, vagyis 17,4 millióan vannak állás nélkül.

A válság főleg a déli országokat viselte meg, míg Ausztriában, Belgiumban, Németországban, Luxemburgban, valamint Máltán már a 2008-as szint felett van a foglalkoztatottság. Az ILO szerint viszont nem elképzelhetetlen, hogy ezekben az országokban megáll a javulás.

Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

A szervezet  szerint egy munkahelyteremtést középpontba helyező, átfogó, és a relágazdasági befektetéseket célzó eurózónás növekedési stratégiával javítani lehetne a helyzeten és a megszorítási csapdából ki lehetne vezetni a valutauniót. Ellenkező esetben a következő négy évben 4,5 millió munkahely is elveszhet.

munkanélküliség  •  munkahely  •  Európai Unió  •  ILO  •  eurózóna  •  megszűnés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen