Tippek pályakezdőknek: stresszmentesen az első munkahelyen

szerző: Jobline
2012 július 25.

Az első munkahelyen szerzett tapasztalatok sokáig nyomot hagyhatnak az emberben. Íme néhány ötlet, hogy stresszmentesen teljenek az első hetek, hónapok.

Teljesen normális, ha már a szerződés aláírása pillanatában is alacsony az önbizalma. Szinte mindenki felteszi magában a kérdéseket, vajon alkalmas lesz-e a feladatra? Képes lesz megküzdeni a kihívásokkal? Tudja-e hozni az elvárt színvonalat? Ilyenkor mindig jusson az eszébe, hogy a munkaadója nem véletlenül önt választotta ki a feladatra, és azzal is tisztában van, hogy nincs tapasztalata. Elképzelhető, hogy az elején hibázik (akár többször is), de a legjobb, ha ezeket nem sokk-ként éli meg. Igyekezzen tanulni a hibáiból, hiszen ezek csak előrébb vihetik. A munkája elején még úgysem kap olyan feladatokat, amikkel tönkre tehetné a cég jövőjét, ezért bátran, magabiztosan vágjon bele a tennivalókba.

Túlterheltnek érzi magát? Nincs ezzel semmi gond, az iskolához képest sokkal másabb egy munkahely. Ott akármikor ellóghatott, ha nem volt kedve egy tanórához, drasztikus következményekkel ugyanis az nem járt. Vagy ha még bent is volt, megtehette, hogy egész nap nem csinál semmit, csak a teste van bent a tanórákon, az esze pedig teljesen máshol jár. A munkahelyen azonban folyamatosan koncentrálni kell, kötöttebb az ideje is, amitől fáradékonyabbá válhat.

Emellett pedig előfordulhat, hogy mindent egyszerre akar elvégezni, ami szintén kimerítő. Ehelyett rendezze a tennivalóit fontossági sorrendbe. Ha bizonytalan, kérjen nyugodtan segítséget a közvetlen felettesétől, mik is azok a dolgok, amik nem várhatnak, és mik azok, amik kevésbé sürgősek.

Érjen be mindig időben a munkahelyére, és ne tegye rendszeressé azt, hogy korábban hazamegy. Valamint ha tudja, hogy például csütörtökön orvoshoz kell mennie, már hétfőn tudassa azt a főnökével, ne szerda délután tájékoztassa.

Sokat lehet azzal spórolni, ha magának csinálja az ebédjét, ha viszont a kollégái többsége inkább a munkahelyi étkezdét részesíti előnyben, tartson velük időnként. Az ebédszünetek, a közös étkezések kiváló alkalmak arra, hogy jobban megismerjék egymást és összerázódjon a társaság.

stressz  •  pályakezdő  •  munkahely
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen