A Google segítségével becsülték meg a munkanélküliség alakulását

szerző: Jobline
2012 július 26.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) olyan előremutató modellt fejlesztett ki, ami a munkanélküliek és a regisztrált álláskeresők számának rövidtávon várható változását becsli múltbeli folyamatok és a Google Insight Search (GIS) által nyújtott információk segítségével.

Olyan keresőszavakat használtak fel ehhez, mint az "állásajánlat", "álláskeresés", "munkalehetőség", "álláshirdetés". A második negyedévben 465-484 ezer főre csökkenhetett a munkanélküliek száma az első negyedévi 504 ezerről - számította ki Google találatok és historikus adatok alapján a GVI. Azonban ez a szám még mindig magasabb, mint a tavalyi év ugyanebben a szakában mért 460 700. Tehát szezonális hatásokat is figyelembe véve ezek az eredmények arra mutatnak, hogy egy év alatt nem tudott érdemben csökkenni a munkanélküliek száma Magyarországon, sőt, nem kizárt, hogy a tavalyihoz képest némi növekedésről is lehet beszélni.

A KSH az adott hónapot követő hónap vége felé teszi közzé a vonatkozó statisztikai adatokat, ez esetben a második negyedévi, április-júniusi adatok július 31-én jelennek meg, tehát jövő héten megtudjuk majd, hogy a Google találatokkal bővített becslés mennyire bizonyult pontosnak.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen