A magas beosztás elhízáshoz vezethet

szerző: Jobline
2012 július 27.

A munkahelyi stresszről régóta ismert, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a depresszió és más krónikus betegségek kialakulásában fontos szerepet játszik - írja az erdely.ma.hu.

Egy friss kutatás szerint a felelősséggel járó munkakörökben dolgozókhoz képest a nagyobb felelősségi körben dolgozók testtömeg-indexe átlagosan 1 egész ponttal magasabb volt még akkor is, ha az egyéb elhízással összefüggő kockázati tényezők hatását leszámították a különbségből - írja az erdely.ma.hu.

A lap dr. Lelbach Ádám, a Dr. Rose Magánkórház vezető belgyógyászát és gasztroenterológusát kérdezte a stressz és az elhízás közötti kapcsolatról. "Rövid ideig tartó stresszhelyzetben az agy hypothalamusznak nevezett területén étvágyat csökkentő hormon termelődik, valamint a mellékvesékből stresszhormon (adrenalin) kerül a véráramba. Ezek a testsúlygyarapodás ellen ható kémiai anyagok. Hosszan tartó stresszhelyzetben azonban a mellékvese egy kortizol nevű hormont termel, melynek étvágynövelő hatása van. Egyes tanulmányok szerint ilyenkor megváltozik a különböző élelmiszer-összetevők iránti vágy is (éppen a hormonális változások miatt), szénhidrátok és zsírok bevitelét kívánjuk. Természetesen a hormonális változásokon kívül a stressz okozta életmódváltozások is igen jelentős szereppel bírnak a tartós stresszhez kötődő túlsúly kialakulásában. A korábbihoz képesti kevesebb testmozgás, valamint a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás szintén elhízáshoz vezet. A tanulmányok különbséget találtak nők és férfiak viselkedése között is: a nők inkább az édességek, míg a férfiak az alkohol stresszoldó hatásához fordulnak segítségül. A rendszertelen, különösen az esti órákban történő nagymennyiségű táplálék fogyasztása szintén elhízást okoz" – nyilatkozta Lelbach doktor.

Az orvos megelőzésként azt javasolja, érdemes megtanulni több lazító, relaxációs, vagy meditációs technikát. Ezen felül heti rendszerességgel kell űzni valamilyen sportot, valamint minél több időt töltsünk nyugodt környezetben: barátokkal, közösségben, a lényeg, hogy érezzük jól magunkat.

stressz  •  vezető  •  főnök  •  munkahely  •  elhízás  •  beosztás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen