Bele lehet betegedni a munkanélküliségbe

szerző: Jobline
2012 augusztus 02.

A tartósan magas munkanélküliség nem csak gazdaságilag, hanem lelkileg és fizikailag is sokat árthat.

A munkanélküliségben az álláskereső teste és lelke is tönkre mehet - fogalmaz a moneyland.time.com. A magas munkanélküliségi ráta viszont a dolgozóknak sem tesz jót, hiszen tudják, bármikor ők is hasonló helyzetbe kerülhetnek, senkinek sem biztos a pozíciója.

A lap egy friss kutatásra hivatkozva azt írja, a legalább másfél éve tartósan munkanélkülieknél kétszer olyan magas volt magas vérnyomás, a cukorbetegség, és a szívbetegségek kialakulása, mint azoknál, akik dolgoznak. Egy másik, 2009-es tanulmány szerint a munkanélkülieknél egy év alatt 40 évre csökkent a születéskor várható élettartam.

A munkanélküliek emellett sokszor azt érzik, hogy nem csupán a biztos jövedelemtől estek el, hanem a barátaitól és az önbecsülésüktől is. Egy CNN-es riportban pedig nemrég az hangzott el, hogy a munkanélküliség felerősíti a depresszió kialakulását, ami miatt nagyobb a valószínűsége, hogy valaki öngyilkosságot követ el.

Viszont azok sincsenek sokkal jobb helyzetben, akik dolgoznak: a kirúgástól való félelemtől ugyanis a legtöbben önként vállalnak ingyen túlórákat, és nyaralni sem mernek elmenni annak reményében, hogy megerősítsék a főnökükben azt, hogy rájuk bármikor lehet számítani. Az ezzel járó stresszt pedig egy idő után már a munkahelyről sem tudják kizárni, és egyre jobban felőrli őket.

Akik féltik a munkahelyeiket, azok körében is gyakran fordul elő depresszió vagy szorongás, esetleg mindkettő. A krónikus munkahelyi bizonytalanság egyik gyakori jele a rossz egészségi állapot is.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen