Érthető, hogy nincs érdeklődés a pályakezdők iránt?

szerző: Jobline
2012 augusztus 02.

A fiatalok nagy részét az iskola befejezése után a munkanélküliség és a bizonytalan jövő várja - fogalmaz a bumm.sk szlovákiai magyar nyelvű lap.

Egy szlovák munkaközvetítő portál munkatársa szerint az adott site-on lévő 7200 munkaajánlatnak csupán az ötöde szól a frissen végzetteknek - írja a bumm.sk.

Forrás: Stiller Ákos

Zuzana Kusá szociológus azt nyilatkozta, „gazdaságilag logikusnak”, hogy a cégek nem érdeklődnek a fiatalok iránt. „A rossz időkben, mikor betanult, ügyes és rátermett érdeklődök tucatjai közül válogathatnak, nincs okuk olyanokat alkalmazni, akiknek nincs gyakorlatuk, akikkel foglalkozni kell, és akiknek alacsonyabb a munkateljesítménye” – magyarázta.

Michal Páleník a Foglalkoztatási Intézet munkatársa szerint az is gond, hogy a vállalatok a válság alatt nem hoznak létre új, „nem bejáratott” munkapozíciókat, melyben a már betanult alkalmazottak is lényegében kezdők lennének, ezért a friss végzősök is érvényesülhetnének benne. Szerinte normális körülmények között a cégek munkatársainak nincs ideje a fiatalokkal foglalkozni. „A cégek nem jótékonysági szervezetek, céljuk a nyereségképzés” – tette hozzá.

Egy másik szociológus, Stanislav Buchta szerint a jelenség egyik okozója az oktatási rendszer. „Oktatási rendszerünk rengeteg haszontalan végzőst produkál. Megengedhetetlen, hogy az állam minden évben végzősök tízezreit ontsa az iskolákból, és többé ne foglalkozzon velük” - mondta. A szociológus szerint az állam feladata megteremtenie azokat a feltételeket, hogy az iskola elvégzése után a fiatalok munkához jussanak.

vállalat  •  pályakezdő  •  munkanélküli  •  fiatal
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen