Mi lesz jövőre a túlvett szabadsággal?

szerző: Jobline
2012 augusztus 06.

Az 1992. évi Munka törvénykönyvében le van írva, hogy a munkavállalónak fizetnie kell, ha a munkaviszonya megszűnéséig több szabadságot vett ki, mint ami a munkáltatónál töltött időre megilletné. A túlvett rendes szabadság visszafizetésére vonatkozó kifejezett előírást az új Mt. azonban nem tartalmaz - írja az ado.hu.

A túlvett szabadságot eddig csak akkor nem kellett kifizetni, ha a munkaviszony a dolgozó nyugdíjazása, halála, illetve a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt szűnt meg, vagy a munkavállalót sorkatonai, illetve polgári szolgálatra hívták be - írja az ado.hu.

Az új Munka törvénykönyve viszont a túlvett rendes szabadság visszafizetésére vonatkozó rendelkezést nem tartalmaz, igaz, az új Mt. szabadságra vonatkozó előírásai csak 2013. január elsején lépnek hatályba, tehát idén még a "régi" előírást kell alkalmazni.

Az ado.hu írása szerint a mértéken felül igénybe vett rendes szabadságra járó díjazás jogalap nélkül kifizetett munkabérnek minősíthető, amelyet a munkáltató 60 napon belül visszakövetelhet a munkavállalótól.

A visszakövetelés egy másik szabályon is alapulhat, miszerint a munkavállalót a tárgyhónapot követő huszadik napig tájékoztatni kell, ha a munkabér tárgyhónapra vonatkozó elszámolását követően bekövetkező ok az elszámolás módosítását teszi szükségessé. Ilyen lehet például az, ha a tárgyhónapban a munkavállaló szabadságot vett ki, a munkaviszony viszont később megszüntetésre került, és ezzel az időarányosan járónál több szabadságot adatak ki. Ilyenkor a munkáltató az utolsó havi bérelszámolást módosíthatja, a kifizetett többletet levonhatja.

A lap szakértője szerint a rendes szabadság tervezésének fontossága felértékelődik jövőre, a munkáltatónak pedig célszerű lesz odafigyelnie arra, hogy a dolgozó ne lépje túl az időarányosan járó szabadság mértékét.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen