Már lehetetlen eltitkolni a külföldi jövedelmet

szerző: Jobline
2012 augusztus 09.

Az OECD módosította a kettős adóztatás elkerüléséről szóló modellegyezményének információcsere cikkét és a hozzá tartozó kommentárt. Ez a változás azért jelentős, mert így a magyar adóhatóság is hatékonyabban léphet fel azokkal szemben, akik külföldön próbálják eltitkolni jövedelmüket.

Az adóhatóságoknak eddig is lehetősége volt információátadásra. "Az információk adóhatóságok közötti áramlása a gyakorlatban viszonosság alapján történik, ami nem garantálja azt, hogy minden adóhatóság egyforma mennyiségű és minőségű adatot továbbít. Magyarország a kifelé menő információkat tekintve az élen jár, azonban nem kap - még a több mint 70 bilaterális egyezményének köszönhetően sem - elegendő információt a többi államtól. Ennek következtében nem tud ugyanolyan hatásfokkal részt venni a jövedelmek eltitkolásának felfedésében és így fiskális érdekeinek érvényesítése is csökken"- mondta el Békés Balázs, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda adópartnere.

Az OECD újításának tekinthető, hogy az automatikus adatszolgáltatás kiterjeszthető az adózók egy egész csoportjára is, anélkül, hogy egyenként megneveznék őket. Arról pedig egyik adóhatóság sem köteles értesíteni adózóit, hogy róluk milyen adatokat szolgáltatott, illetve rájuk vonatkozóan érkezett-e más államból megkeresés

 Az adóhatóság így bizonyos időközönként olyan információkhoz juthat, ami külföldi bank birtokában van – hívta fel a figyelmet Békés Balázs. Az információcsere nem korlátlan, a nemzeti jogszabályokat be kell tartani.

bér  •  fizetés  •  külföld  •  NAV  •  OECD
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen