Nem tudnak elhelyezkedni a civil életben az amerikai veteránok

szerző: Jobline
2012 augusztus 27.

Egy amerikai felmérés szerint a korábban Irakban, illetve Afganisztánban szolgáló veteránok többsége nehezen tud elhelyezkedni a civil életben. A probléma oka részben gazdasági, részben azonban a volt katonák és a civil munkaadók eltérő elvárásaiból adódik.

A Prudential Financial és az Iraq and Afghanistan Veterans of America (IAVA) közös felmérése világít rá arra, nehéz helyzetben vannak azok az Irakból és Afganisztánból hazatérő katonák, akik civilként próbálnak elhelyezkedni a frontokról való hazatérés után.

 A kutatás során több mint 1800 veteránt kérdeztek meg, akik a 2001-es terrortámadást követő háborúkban harcoltak. Az adatok szerint a válaszadók 22 százaléka munkanélküli. Bár a felmérés nem reprezentatív, ez az arány lényegesen magasabb, mint a kormányzati statisztika által becsült 9-13 százalékos munkanélküliségi ráta.

Illusztráció - katona Afganisztánban
Illusztráció - katona Afganisztánban
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A felmérés során a megkérdezettek mintegy kétharmada számolt be arról, nehéznek találja, hogy a katonaság után a civil életben munkát találjon. A nehézséget részben magyarázza, hogy a rossz gazdasági helyzet mellett kevés a szabad álláshely, fontos tényező ugyanakkor, hogy a veteránok és potenciális civil munkaadóik nem egyforma elvárásokkal rendelkeznek.

 A veteránok többsége, mintegy 80 százaléka ugyanis nem csak munkát keres, de a lehető legjobb és legjobban fizető munkahelyen szeretne elhelyezkedni.

Bár az Obama-adminsiztráció számos kormányzati programmal, így adókedvezményekkel is segíti a veteránok elhelyezkedését, az iraki és afganisztáni szolgálatot teljesítő katonákat képviselő IAVA szerint többet kellene tenni integrációjukért.

A szervezet szerint több olyan programra van szükség, ami felkészíti a katonákat az álláskeresés folyamatára, és segít nekik abban, hogy jobban felmérjék, mely képességeik számítanak eladhatónak civilként is.

ELTE-TÁTK Hírlevél

Amerika  •  civil munka  •  katona  •  veterán
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen