Alig adnának cafeteriát a vállalkozások

szerző: Jobline
2012 szeptember 03.

A következő egy évben a hazai kkv-k kevesebb, mint fele, mindössze 45 százalékuk tervezi alkalmazni valamely természetbeni hozzájárulást - írja közleményében a K&H.

„Az 500 hazai kkv vezető megkérdezésén alapuló negyedéves felmérés eredménye azt mutatja, hogy az előző negyedévhez képest 8 százalékponttal, 45 százalékra esett vissza azon vállalkozások aránya, amelyek a jelenleg alkalmazható béren kívüli juttatások valamelyikét beépíti bérezési rendszerébe. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez az eddigi legalacsonyabb érték. A juttatásokat illetően továbbra is az étkezési hozzájárulás a leggyakoribb, annak ellenére, hogy jelentős, 11 százalékpontos csökkenés tapasztalható az elmúlt negyedévhez képest. Jelenleg a cégek negyede tervezi alkalmazni. A második helyen továbbra is a közlekedési hozzájárulás áll, a kkv-k ötöde kívánja így támogatni dolgozóit. A nemrég bevezetett SZÉP Kártya stabilan tartja harmadik helyét, a vállalkozások tizede számol vele” - derül ki a K&H sajtóközleményéből.

Forrás: MTI / Soós Lajos

A felmérés szerint a különböző ágazatokat tekintve a mezőgazdasági vállalkozások állnak az élen a cafeteria juttatásokat illetően. Több mint fele (64 százalék) tervez nyújtani a következő egy év során béren kívüli hozzájárulást, ezen belül is legnépszerűbb az étkezési utalvány, amit a közlekedési költségek megtérítése, illetve a ruhapénz követ. Az ipari vállalkozások esetében közel felük (48 százalék) gondolkodik valamilyen cafeteria juttatásban. Az elemeket tekintve a sorrend megegyezik a mezőgazdasági cégekkel.

A kereskedelmi és szolgáltató vállalkozások azonos arányban (43 százalék) kalkulálnak valamely béren kívüli járandósággal. Míg azonban az étkezés és utazás támogatása mellett a kereskedelemben a pénzbeli jutalmat, addig a szolgáltató szektorban a SZÉP Kártyát részesítik előnyben. A befektetési típusú béren kívüli hozzájárulások – egészségpénztár, nyugdíjpénztár és életbiztosítás – ugyan kisebb mértékben, de jelen vannak a cafeteria elemek között. Számottevő csökkenés az életbiztosításnál figyelhető meg, amely a felére esett vissza, így jelenleg 3 százalékon áll. Ezek a juttatások továbbra is főként a középvállalkozásokra jellemzőek.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen