Amerikában elkérnék a főnökök a Facebook jelszavakat

szerző: Jobline
2012 szeptember 03.

Több olyan eset is nyilvánosságra került az elmúlt hónapokban Amerikában, amikor az állásinterjún el akarták kérni a pályázó Facebookos bejelentkezési adatait, mert a profilja titkosítva volt. Ma már egyre több állam szeretné betiltatni ezt a gyakorlatot.

Idén márciusban írt terjedelmes cikket a Business Insider egy amerikai fiatalember, Justin Bassett esetéről. A férfi egy teljesen hagyományos állásinterjún vett részt, amikor a felvételiztető egy szokatlan kéréssel fordult hozzá - azt szerette volna, ha Justin elárulja neki a facebookos felhasználónevét és jelszavát.

A felvételiztető elmagyarázta Justinnak, hogy nem tudja lecsekkolni a fiú profilját, mert azt idegenek nem nézhetik meg, ezért szerette volta, ha Justin kiadja a jelszavát. A fiú ezt megtagadta, mondván, nem is akar olyan cégnél dolgozni, ahol nem tartják tiszteletben a privát szféráját.

Ön megadná a jelszavát a főnökének?
Ön megadná a jelszavát a főnökének?

Akkor a George Washintgon Egyetem jogi professzora, Orin Kerr azt nyilatkozta, ez a fajta eljárás példátlan és durva megsértése a személyiségi jognak.

A Business Insider friss cikke szerint egyre több állam csatlakozott már ahhoz a tiltakozáshoz, ami meg akarja szüntetni ezt a gyakorlatot.

A lap szerint, bár az átvilágítási procedúra egyáltalán nem szokatlan a munkaerőpiacon, a (leendő) munkáltatónak nincs joga elkérni a pályázó közösségi médiás bejelentkezési adatait.

Sajnos a lista nem hosszú, egyelőre Illinois, Maryland és Kalifornia csatlakozott ahhoz, hogy véget vessenek ennek az eljárásnak, viszont 15 állam fontolgatja a csatlakozást.

Addig, amíg ennek a tiltását nem rögzítik törvényben, valószínűleg több munkáltató is megpróbálhat visszaélni a hatalmával.

Amerika  •  Facebook  •  jelszó
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen