Változtatni kell a Munka törvénykönyvén?

szerző: Jobline
2012 szeptember 03.

Több problémát is fölvetett a munkáltatóknál a Munka törvénykönyve - írja a Napi Gazdaság.

Ha nem változtatnak az új Munka törvénykönyvén, problémás lehet januártól a kölcsönzött munkaerő foglalkoztatása - írja a Napi Gazdaság. Az új Mt. mindenek elé helyezi az egyenlő elbánás elvét a kölcsönzött és a saját munkáltató között, hiszen a beosztásban, ugyanazzal a tapasztalattal és képestéssel ugyanazt a jövedelmet - nem csak a fizetést - kell biztosítani.

A törvény ugyanis ütközik az uniós jogelvekkel, így például ha egy nemzetközi cégnél részvényopciós program működik, amit a saját munkavállalóknál érvényes, akkor elvileg a törvény szerint ebbe a programba a kölcsönzött munkaerőt is be kellene vonni.

Nincs szó Mt.-ben a munkáltatói jogutódlás kérdéséről sem abban az estben, ha egy üzletág átruházása történt két cég között. A hatályos szabályzat szerint a munkavállaló szerződését nem érintette az üzletág átvételét, a munkaviszonya folyamatos volt - aminek az eseteleges felmondásnál lehet komoly relevanciája, mert nem mindegy, hogy négy hónapig vagy csak egy hónapig tart a felmondási idő - így a végkielégítés. Az új Mt ezt a kérdést elfelejtette rendezni, így az üzletág a dolgozókat újra be kell jelenteni a a NAV-nál az új cég alkalmazottjaiként - vagyis a egy majdani elbocsátás jóval hátrányosabban érinti a munkavállalót - mint a jelenlegi szabályozásban.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen