Cafeteria: erre figyeljen!

szerző: Jobline
2012 szeptember 13.

Számos téves gyakorlat, szakmai hiba felmerül, amikor a vállalat előkészíti a jövő évi cafeteria rendszerét - írja a Piac és Profit cégblogja.

A leggyakoribb hibák csak részben köthetőek a cafeteriához, többségük akkor is problémát jelent, ha attól függetlenül „csak” béren kívüli juttatást ad a munkáltató a Piac és Profit cégblogja szerint.

Problémás szabályozás

Jogosultsági kérdések és keretek - ez a legérzékenyebb pont. Az egyenlő bánásmód elvét mindig szem előtt kell tartani. A dolgozót a cafeteriából sem szabad kizárni.

Hibás a nyilatkozati dokumentáció

Hibás vagy hiányos a nyilatkozati dokumentáció? A különböző juttatásokhoz eltérő dokumentumok szükségesek, és ezek tartalmilag is mást kívánnak. Még mindig sok munkáltató elhanyagolja az önkéntes pénztári tagdíj-hozzájáruláshoz szükséges dolgozói nyilatkozatot.

Jövedelem és adóbevallás

Az Szja törvény pontosan meghatározza a juttatások esetében a jövedelem keletkezésének időpontját, és ennek függvényében az adóbevallás rendjét. Sok munkáltató viszont még mindig ragaszkodik a régi beidegződéshez, miszerint a munkabérrel együtt – ami jellemzően a tárgyhót követő hónap első napjaira esik – adja ki a juttatásokat is. Ez önmagában nem hibás, csakhogy az adóbevallásban is a munkabér vonatkozási hónapjában szerepeltetik a juttatásokat, ami egy hónap elcsúszást jelent.

Jogviszony problémák

A munkaviszonytól eltérő kapcsolat kizáró tényező az önkéntes pénztári tagdíj-hozzájárulás esetén. A személyes közreműködésről pedig – ami a többi béren kívüli juttatás esetén elegendő – sokszor nem megfelelő a dokumentálás.

Utalvány

Az utalványok mindig kiemelt szerepet játszottak a cafeteriában, nincs ez másként idén sem. Csak néhány olyan példát emelnék ki, amelynek különösen kockázatos lehet a minősítése:

-Munkahelyi étkezésnél utalvány vagy kártya alkalmazása, ha külsősök is bejárnak az étkezdébe;
-Termék vásárlására vagy szolgáltatás igénybevételére jogosító utalvány – az Szja tv. által nem nevesített juttatásra (ilyenek például a „régi” étkezési utalványok) –, amit szabályzat nélkül nem minden dolgozónak adunk, vagy a szabályzat nem felel meg a törvényi kritériumnak;
-Formális utalvány kiadás, ami készpénzre konvertálódik.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen