Új munkahely? Így értse meg, mit akar a főnöke

szerző: Jobline
2012 szeptember 14.

Egy új munkahely több szempontból is kihívások elé állítja a dolgozót.

Egy új munkahelyen gyakran nehéz egy hullámhosszra kerülni a munkatársakkal, a főnökkel pedig főleg - alaposan ki kell őt ismerni, meg kell érteni a gesztusait, jól kell vele kommunikálni, hogy hatékonyan menjen a munka. Az aol.jobs.com a kezdő munkavállalóknak gyűjtött össze néhány tippet.

Hogy kommunikál a főnök?

Ideális esetben a főnök nyíltan és egyenesen közli, milyen elvárásai vannak egy-egy projekttel kapcsolatban, és következetesen a kimondott dolgokat kéri számon. Nem lehet azonban minden dolgozónak ilyen szerencséje, ezért érdemes nagyon odafigyelni arra, hogy gesztikulál a vezető, milyen szavakat, kifejezéseket használ. A testbeszéd megfigyelése sokat segíthet, mert az ember - tudat alatt - a non-verbális kommunikációjával mindig kifejezi azt, amit valójában szeretne közölni.

Például ha a főnök rendszeresen sok melléknevet használ, ami leírja, hogy néz ki egy adott dolog, érdemes hasonlóan reagálni rá. Ez nem csupán a beszédre igaz. Ilyen esetben készítsen látványos prezentációkat infografikákkal, amik segítségével vizuálisan is láttatja egy adott projekt irányát.

Mutassa meg, mennyire megbízható

Nagyon nehéz minden nap lenyűgözni a főnököt valami nagyszabású, egyedi ötlettel. A hétköznapi apróságokra viszont érdemes odafigyelni, hiszen ezek is azt sugallják majd, hogy ön remek munkaerő, akire lehet számítani, alapozni.

Ne késsen. Érkezzen meg időben a munkahelyére, és a meetingekre is pontosan érjen oda.
Készüljön fel. Egy megbeszélés előtt alaposan gondolja át, mit akar majd mondani. Készíthet jegyzeteket, vigye magával a szükséges kimutatásokat.
Szólaljon meg. Vegyen aktívan részt a szakmai vitákban, beszélgetésekben. Vállalja fel a véleményét és merjen kérdezni.
Tartsa be a határidőket. Kezdjen hozzá minél hamarabb az adott projekthez, így ha valami váratlan dolog közbejön, nem kell stresszelnie, hogy nem fog időben végezni.
Tudjon felöltözni. Öltözködjön a munkahelyhez megfelelően. Ha kétségei vannak, inkább legyen a megszokottnál "konzervatívabb" a megjelenése, mint hogy alulöltözzön a munkatársaihoz képest.

főnök  •  munkahely  •  kommunikáció
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen