Lesz-e jövőre béremelés?

szerző: Jobline
2012 szeptember 20.

Egy évvel ezelőtt a munkáltatók 73 százaléka tervezett béremelést azon szervezeteknél, ahol minden munkavállalóra egységes szabályozás alapján döntöttek a kérdésben - közölte Dara Péter, a Devise Hungary munkatársa.

A több száz válaszadó akkori adatai szerint a fizetések változtatásában 41 százalékuk minden dolgozónál azonos elvek alapján, míg 34 százalékuk munkaköri szintenként határozott a bérfejlesztésről. Utóbbiak esetében akár a 20 százalékot is elérte a különbség a béremelés tekintetében egyes kategóriákban. Több munkaköri csoportban bércsökkentéssel is kalkuláltak a döntéshozók.

Ennek oka egyértelműen kiderült akkor, hiszen elsődlegesen a szervezet gazdasági helyzete (a válaszadók 90 százalékánál) befolyásolta azt, hogy számíthattak-e jövedelmük emelkedésére a munkavállalók.

A kérdés, hogy mi várható 2013-ban annak ismeretében, hogy a kormányzat a frissen nyilvánosságra hozott információk alapján ront az idei – stagnálás közeli – növekedési várakozásán, bár jövő évre 1,6 százalékos növekedésre számít? Terveznek-e most béremelést ennek fényében a munkáltatók? Hogyan alakítják a béren kívüli juttatások rendszerét? Lesz-e egyáltalán juttatás az azóta jelentősen átalakult rendszerben?

A helyzet ugyanis sokaknak most sem túl rózsás. Tavaly szeptemberben a kutatás résztvevőinek 77 százaléka stagnáló vagy romló (akár jelentősen romló) gazdasági kilátásokkal számolt cégét illetően. Ez eredményezte azt is, amivel az idei év fordulóján egy másik országos felmérésben szembesültem, nevezetesen a cégek négy tizede tudta csak egyértelműen, hogy bérfejlesztést hajt végre. Akkor ugyanis már 84 százalékuk stagnáló vagy romló kilátásokkal kalkulált idénre.

Mindezek tükrében különösen érdekes, hogy mire számíthatnak 2013-ban a munkavállalók.Lesz-e fizetésemelés és változnak-e a juttatások?

Többek között ezekre a kérdésekre keresi október 5-ig a választ a FIZETÉSEMELÉS 2013 című országos felmérésében a DEVISE Hungary és a Simconsult.

Az online kutatás kérdőíve – melynek eredményei alapján az elemzést a résztvevők ingyen megkapják október 17-ig – itt tölthető ki: http://kutatas.devise.hu/fizetesemeles2013

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen