Jövőre is így adnak cafeteriát

szerző: Jobline
2012 szeptember 21.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy annak ellenére, hogy a cafeteria rendszer egyes kérdéseit érintő uniós kötelezettségszegési eljárás jelenleg is folyamatban van, a SZÉP-kártya és az Ezrsébet-utalvány jövőre is marad - írja a Piac és Profit.

Év végén több cég is szokott jutalmakat adni, és nem mindegy, hogy adózási szempontból melyik lehet a legkedvezőbb. Mindenesetre azzal érdemes tisztában lenni, hogy a teljesítménnyel összefüggő prémium, bónusz nem kiváltható a béren kívüli juttatásokkal - figyelmeztet a Piac és Profit.

Viszont az a munkáltató, amelyik év közben nem adott cafeteriát, az év végén élhet ezzel a lehetőséggel. Újdonság például, hogy ilyenkor visszamenőlegesen kifizethető a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány teljes évi kerete. A munkáltató akár az egész évre szóló hidegétel-keretet – azaz a 12×5000 forintot 30,94 százalékos adóval – kiadhatja decemberben, de csak úgy, hogy visszamenőleg minden hónapra külön lekönyveli a juttatást.

Forrás: (Fotó: Gáspár Gábor)

A SZÉP-kártya esetében még egyszerűbb a munkáltató dolga, hiszen itt a törvény csak a zsebekbe pakolható keretösszeget szabja meg, havi bontásra sincs szükség. A háromzsebes utalványról évi 75 ezer forintig egészségmegőrzésre és rekrációra, 150 ezer forintig pedig vendéglátóhelyen meleg étkezésre költhet a munkavállaló. A szálláshely alszámlára évente legfeljebb 225 ezer forintot utalhat a munkáltató, de ilyen célra a másik két zsebből is lehet költeni. Összesen tehát 450 ezer forint helyezhető el a kártyán évente, 30,94 százalékos adó megfizetésével.

Viszont nem árt tudni, hogy ezt is csak az állományban lévő dolgozók kaphatják meg, illetve aki év közben csatlakozott, annak az ott töltött hónapok arányában kell meghatározni a juttatás mértékét.

De a Magyarország ellen még mindig zajló cafeteria-rendszert érintő kötelezettségszegési eljárás azonban épp ezt a két elemet érinti. A június 21-én bejelentett procedúrában azóta sem történt előrelépés, derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszából, amelyet Kiss Péter szocialista országgyűlési képviselő írásban benyújtott kérdésére adott.

Matolcsy azt írja: az unió által jelzett kifogásokra a magyar hatóságok a megadott határidőben, július 20-án írásban válaszoltak. A Bizottság jelenleg mérlegeli a magyar érveket és a későbbiekben dönt az eljárás folytatásáról, vagy leállításáról.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette azt is, hogy szerinte mind az Erzsébet-utalvány, mind a SZÉP Kártya vonatkozásában meggyőző érvekkel védte meg a kormány a hazai szabályozást. „Magyarország helyes útra lépett akkor, amikor átalakította a cafeteria rendszerét, és az utalványozási piac hasznát konkrétan nevesített közjó finanszírozására fordítja” A SZÉP Kártya rendszerének sikerét pedig Matolcsy szerint kétségbevonhatatlanul igazolják a forgalmi adatok, hiszen július végén már 700 ezren rendelkeztek SZÉP Kártyával, s azokra közel 50 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen