A munkahelyváltás a karrierfejlesztés kulcsa?

szerző: Jobline
2012 szeptember 27.

A Kelly Global Workforce Index (KGWI) felmérésében részt vett válaszadók csaknem kétharmada (62 százalék) úgy véli, többet tehet képességei, ismeretei fejlesztése és karrierje előmozdítása érdekében azzal, ha munkahelyet vált, mint ha jelenlegi munkahelyén marad.

A KGWI a munkaerő-piaci mobilitás és a szakmai előmenetel témakörét az önállóbb és cselekvőképesebb munkaerő kialakulásának részeként veszi górcső alá. A felmérés rámutat, miként változik a munkavállalók hozzáállása, ahogy egyre többen igyekeznek új tapasztalatokat és ismereteket több munkáltatónál megszerezni. A felmérésben 30 ország majdnem 170 000 dolgozója vett részt, köztük több mint 7 000 magyar munkavállaló.

A gazdaságban továbbra is uralkodó bizonytalanság ellenére a megkérdezettek több mint fele (58 százalék) állítja, hogy ha munkahelyváltást fontolgatna, jó tárgyalási pozícióval rendelkezne ahhoz, hogy egy hasonló vagy jobb pozíciót elnyerjen.

A munkavállalói szemlélet megváltozásának lehetünk szemtanúi: a dolgozók egyre inkább magukévá teszik azt az elképzelést, hogy ha több munkahelyen is kipróbálják magukat, szakmai tapasztalatok szélesebb körére tehetnek szert, és egyúttal karrierjük fejlődését is elősegíthetik - kommentálta a felmérés eredményeit Jónás Anikó, a Kelly Services Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A felmérés jól mutatja, hogy az egyetlen munkahelyen végigdolgozott élet lehetőségét csupán a munkavállalók 11 százaléka tartja megfontolandónak; ezen belül a felsőfokú végzettséggel és/vagy speciális szakismeretekkel rendelkezők között mindössze 7 százalék számára vonzó az egyetlen, élethosszig tartó karrier, míg a többi dolgozó körében ez az arány 14 százalék.

A felmérés magyarországi eredményei emellett az alábbiakra világítanak rá:

-A megkérdezettek 62 százaléka állítja, hogy a karrier alakulása szempontjából előny, ha valakinek több munkahelye is volt már.
-Több mint felük (51 százalék) elismeri, hogy aktívan keresi az új álláslehetőségeket akkor is, ha elégedett az aktuális munkájával.
-Mindössze 15 százalék gondolja azt, hogy jelenlegi munkahelyén is lesz lehetősége előrejutni vagy magasabb pozícióba lépni.
-A felmérés résztvevőinek 70 százaléka véli úgy, hogy jelenlegi munkahelyén nem aknázzák ki képességeit teljes mértékben.

A munkáltatóknak szembe kell nézniük a valósággal: még elégedett dolgozóik is aktívan tervezik karrierjük következő állomását, és sok munkavállaló ismeri fel a több területen, több munkahelyen szerzett, szélesebb körű szakmai tapasztalatok előnyeit - tette hozzá Jónás Anikó - A munkáltatóknak érdemes megfontolniuk, miként javíthatnak a karrierfejlesztést és szakmai előmenetelt segítő programjaikon, hogy munkavállalóik kétszer is meggondolják, mielőtt munkahelyet váltanak.

karrier  •  felmérés  •  munkahely
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen