Tippek pályakezdőknek

szerző: Jobline
2012 szeptember 27.

Szűcs István, az Ygen Humánerőforrás Központ munkatársa beszélt arról a HVG Állásbörzén, mit csinálnak jól és mit rontanak el az állást kereső pályakezdők.

Már az egyetemista évek alatt érdemes elkezdeni dolgozni, a legjobb, ha az ember bejut egy gyakornoki programra Szűcs István szerint. A szakértő elmondta, hogy legalább fél évig érdemes gyakornokoskodni, ennyi idő alatt kellő motivációt kap a diák, és magabiztosabb is lesz. Meg lehet tanulni olyanokat, amiket az iskolában nem lehet tapasztalni, például milyen beilleszkedni egy szervezetbe, hogy lehet másokkal együttműködni.

Másrészt pedig kialakul egyfajta bizalom a gyakornok felé, így az egyetem, főiskola után jó eséllyel lehet pályázni az állásra. Szűcs szerint a felsőoktatási intézménybe eltöltött éveknek arról kell szólnia, hogy felkészüljenek a hallgatók a tudatos, hatékony munkára. Fontos a céltudatosság is, "ha nincs célállás, sok út közül lehet választani, de sosem tudom, odaértem-e" - fogalmazott a szakember.

Miért nem jeleznek vissza a HR-esek?

Szűcs István szerint a legtöbb esetben, amikor nem kapnak a jelentkezők visszajelzést, nem megfelelő a végzettség az álláshoz. Példát is hozott rá: egy esti érettségivel rendelkező, áruszállítással jelentkező fiatalember tanácsadónak jelentkezett. Át sem olvasták az önéletrajzát, így vissza sem jeleztek neki, hiszen lehetett látni, hogy a végzettsége és a tapasztalata alapján alkalmatlan a feladatra, az egészalakos fotó pedig már se nem rontott, se nem javított a helyzetén.

A szakember kiemelte, hogy csak oda érdemes jelentkezni, amihez megvan a kellő tudás, végzettség, tapasztalat.

Tartós munkanélküliség

Felmerült a sokszor problémás ördögi kör is: egyre több álláshirdetésnél várnak el munkatapasztalatot, a pályakezdő viszont ezzel nem rendelkezik, de mivel esélyt se sokszor kap rá, hogy dolgozzon, hogy várható el, hogy legyen munkatapasztalata? Szűcs szerint nem érdemes emiatt stresszelni, ugyanis mindennek megvan az előnye. Egy pályakezdőt például azért is alkalmazhatnak szívesen, mert nagyon könnyen formálható, tanítható.

Hozzátette, hogy ehhez előtte kell egyfajta szakmai önismeret. A belső felelősséghárítást, a bizonytalanságot el kell felejteni, mert ezek könnyen tartós munkanélküliséghez vezethetnek.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen