Elhízás és munkanélküliség: van kapcsolat?

szerző: Jobline
2012 szeptember 28.

Amerikában az elhízás és a munkanélküliség okozzák idén a legnagyobb problémát - írja az aol.jobs.com. Egy tanulmány szerint 2030-ra az Egyesült Államok lakosságának a fele elhízott lesz. A munkanélküliség terén nehéz jóslásokban bocsátkozni, a jelenlegi 8,3 százalékos munkanélküliségi ráta viszont már régóta makacsul tartja magát.

Egy friss tanulmány arra próbált rájönni, van-e, ls ha igen, milyen a kapcsolat az elhízás és a munkanélküliség között. Attól hízik el valaki, mert munkanélküli? Vagy azért lesz valaki munkanélküli, mert elhízott?

Forrás: sxc.hu

Túlsúly és rossz fizetés

A jobs.aol.com írása szerint az alacsony fizetésűek hajlamosabbak az elhízásra, mint sokat kereső társaik, ugyanis az alulfizetettek általában rosszabb minőségű ételeket tudnak megvenni, rosszul táplálkoznak, és ez elhízáshoz vezet.

Katherina Mason, a Kaliforniai Egyetem munkatársa által publikált tanulmány szerint viszont fordítva működik a dolog, a kövérség miatt keresnek kevesebbet a dolgozók, elsősorban a nők. Szerinte egyértelműen kimutatható egyfajta diszkrimináció, ami alapján a kövér és a vékony emberek között jelentős bérszakadék található. Ráadásul, míg a kövpér férfiaknál ez a diszkrimináció eltűnik az idő múlásával, a kövér nőket ez egész pályájuk során végig kíséri.

Létező diszkrimináció?

A lap szerint több szakember is megerősítette, hogy diszkriminálják a kövér dolgozókat. Egy másik tanulmány szerint nagyon alábecsült a kövér alkalmazottak foglalkoztatási presztízse. A kutatás szerint felelősségteljes, középvezetői munkakörbe ritkábban neveznek ki kövér dolgozót, mint vékonyat.

 

fizetés  •  munkanélküli  •  elhízás  •  egészség
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen