Így lehet hatékonyan állást keresni

szerző: Jobline
2012 október 01.

A HVG Állásbörzén Toldi Gábor, a HVG HR Center igazgatója arról beszélt, hány módja van az aktív álláskeresésnek.

Toldi Gábor kihangsúlyozta, hogy az álláskeresőnek termékként kell gondolnia magára, amit el kell adni a munkaerőpiacon.

Önértékelés, felkészülés

Toldi Gábor, a HVG HR Center igazgatója szerint először is mindenkinek fel kell mérnie, megy-e az álláshoz a pályázó készsége, tapasztalata. Át kell gondolni, mitől tűnhet ki a többszáz önéletrajz közül egy CV, amiben ki kell domborítania az egyénnek az erősségeit.

"Legyen jó a CV-m"

Az önéletrajz tartalmának elgfontosabb eleme, hogy beszéljen a jelentkezőről. Legyenek benne kulcsszavak, ami alapján a leendő munkáltatónak érdemes a pályázót behívnia. Toldi Gábor hozzátette, hogy a tapasztalatok alapján 900 jelentkezőből csupán 8-10 ember jut be az állásinterjúra.

Forrás: Szakony Attila

Állásposta

Mindenképp érdemes a munkanélkülinek feliratkoznia az álláskereső portálok hírleveleire - emelte ki Toldi Gábor. (ehhez a Jobline-on az Álláspostát használja, az eléréséhez kattintson ide - a szerk.) "Kevés ennél kényelmesebb módja van az álláskeresésnek" - tette hozzá a HVG HR Center igazgatója, hiszen ezek a hírlevelek testre szabhatóak, beállítható a gyakorisága, de ezeken kívül számos egyedi, izgalmas funkciókat is el lehet érni.

Követés

Vétek lenne nem kihasználni, hogy körülbelül 20 perc alatt bármit ki lehet deríteni egy vállalatról. A neten keresztül hozzá lehet férni egy cég eredménykimutatásaihoz, a hírsite-ok rendszeresen beszámolnak arról, hol várható nagyobb felvétel (vagy éppen elbocsátás), meg lehet tudni, van-e a cég ellen bírósági eljárás, stb.

Kapcsolati háló

Mindenkinek van kapcsolati hálója, csak akarni kell használni azt. Ha munkatapasztalat híján nincsenek volt kollégák, érdemes segítséget kérni a volt évfolyamtársaktól, tanároktól is. Ha a rengeteg ismerősből csak egy olyan pozitív visszajelzés van, ami után munkához jut az álláskereső, már megérte kérdezgetni.

Munkaügyi központ

Toldi Gábor kihangsúlyozta, hogy bár van hova fejlődnie a hazai munkaügyi központoknak, nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem, hiszen rengeteg cégnek bejelentési kötelezettsége van, így ha ezeknél a vállalatoknál van üresedés, akkor első körben a munkaügyi központok fognak arról értesülni.

Személyzeti szolgáltatók

Rengeteg személyzeti szolgáltató van ma Magyarországon, és a legtöbb nemzetközi vállalat rajtuk keresztül keresi új munkatársát. Érdemes minél többhöz eljuttatni az önéletrajzát.

Civil szervezetek, önkéntesség

Az önkéntes munka egyrészt saját hasznosságunkra mutat rá, és erősíti önmagunk megbecsülését - fogalmazott Toldi Gábor a HVG Állásbörzén. Ezeken felül is csak nyerni lehet rajta: bővül az álláskereső kapcsolati hálója, valamint így is felfigyelhetnek az egyénre, hiszen sok szervezet kap különböző cégektől támogatást, és egy-egy nagyobb vagy kiemelt eseményen az önkéntesek felkelthetik a cég képviselőjének a figyelmét.

Nyomtatott sajtó

Bár egyre kevesebben hirdetnek a nyomatott sajtón keresztül, a tájékozódás miatt ezt is érdemes nyomon követni. A szakirányú lapok például részletesen írnak arról, mi történik egy-egy iparágban a szabályozás vagy beruházási területen, amikkel jó, ha tisztában van.

Szakmai események követése

Toldi Gábor a pályakezdőknek az egyetemi rendezvényeket ajánlja, míg dolgozóknak a különböző szakmai eseményeket. Ezek rendszerint ingyenesek, vagy minimális összegért cserébe kínálják a belépőket, viszont sokat lehet nyerni vele. Első kézből lehet értesülni a legújabb trendekről, illetve itt is lehet bővíteni a kapcsolati hálót.

Blog

"Megtérülő dolog szakmai blogot vezetni" - mondta Toldi Gábor. Ez azoknak ajánlott, akik a szakterületüket nagyon jól ismerik, és a jó fogalmazás - és helyesírás készség is elengedhetetlen. Ha izgalmas, egyedi szakmai blogot vezet valaki, a szakma előbb-utóbb felfigyel a nevére, ami remek belépő lehet az álommunkahelyre.

Átképzés

Strukturális feszültség van a munkaerőpiacon, nem mindig találkozik a kereslet és a kínálat. Fel kell térképezni, mire van igény, és ezek alapján, ha szükséges, akkor képezzük át magunkat. Lehet ez egy plusz idegennyelv, vagy egy tanfolyam, a lényeg, hogy tényleges, gyakorlati tudással rendelkezzen az álláskereső.

Proaktivitás

Hirdetés nélkül is érdemes jelentkezni a vállalatokhoz - mondta Toldi Gábor, hozzátéve, hogy ezt a legtöbb cég pozitívan értékeli. Az önéletrajz elküldése után akár telefonon is meg lehet keresni a HR-osztályt, megkapták-e a CV-t, elolvasták-e.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen