Ezt kell tudnia a sikeres bértárgyaláshoz

szerző: Jobline
2012 október 02.

Fehér Tamás, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója adott tanácsokat a munkát keresőknek a HVG Állásbörzén ahhoz, hogyan folytassák le a bértárgyalást.

A béralku lényege, hogy ne legyen mellébeszélés, nyíltan és őszintén kell a fizetésről tárgyalni - vélte Fehér Tamás, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója. Szerinte tilos "túltaktikázni", ellenben szabad kérdezni, gondolkodási időt, vagy írásos ajánlatot kérni.

1. Mielőtt belevágna a bértárgyalásbam gondolja át az alábbiakat:

*mennyit akar keresni?
*mennyit ér a munkaerőpiacon?
*milyen fix költségei vannak (rezsi, hitel)?
*milyen extra költségekkel kell számolnia (ruha, szórakozás, elromlott háztartási gépek)?
*szeretne lehetőséget megtakarításra (ingatla, befektetés)?

2. Tájékozódjon

Kérdezze ki barátait, volt kollégáit, ők mennyit keresnek. Hasznos lehet, ha böngész az álláshirdetéseket, azokból ugyanis le lehet szűrni a fizetési sávokat. Fehér Tamás szerint érdemes segítséget kérni a munkaügyi központtól, illetve a személyzeti tanácsadó cégektől is. Arra viszont figyeljen, hogy a helyenként megjelenő fizetési felméréseknek ne dőljön be, ezek ugyanis buktatóval járnak, hiszen nem mindegy, kinek milyen végzettsége van, van-e nyelvvizsgája, az ország melyik részén dolgozik, stb.

Forrás: 123rf.com

3. A jövedelem összetétele

Mindenképp tisztázni kell a leendő munkáltatójával, miből tevődik majd össze a jövedelme. Sok helyen adnak mozgóbért vagy jutalékot, de jellemzően a gyártásban van jelenléti díj is, vagy műszakpótlék. A cégek adhatnak prémiumot (például egy kitűzött cél eléréséért), vagy cafeteriát. Ezeken kívül még kaphat a munkavállaló céges telefont, céges autót, támogathatják a munkába járást (például BKV bérlet), vagy a tanulmányokat.

4. Tudja, mennyi ér!

Fehér Tamás szerint fontos, hogy milyen az adott vállalat helyzete, a bérpolitkája, de nem elhanyagolandó tény az sem a bértárgyalásnál, hogy a leendő alkalmazott milyen készségekkel rendelkezik.

Itt sorra kell venni a szenioritást, egy pályakezdő valószínűleg jóval kevesebbet fog kapni, mint egy senior, vagy egy vezető. Végzettség szempontjából előnyt jelenthet, hogy a jelölt közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezik-e, és van, ahol az intézmény hírneve is sokat számíthat.

5. Fizetési igény

Ha az önéletrajz elküldése után sor kerül egy telefonbeszélgetésre, ott többnyire 3 perce van a pályázónak, hogy meggyőzze a HR-est - magyarázta Fehér Tamás. Viszont, ha ebben a rövid időben felmerül a fizetési igény, ne vágjon rá kapásból egy összeget, inkább fizetési sávokat jelöljön meg. Emellett bátran kérdezze meg, van-e juttatási csomag, és ha igen, mit tartalmaz. Megeshet, hogy egy cég az elsőre alacsonynak tűnő fizetést plusz cafeteriával egészíti ki. Ha rákérdeznek, nyugodtan elárulhatja, mennyit visz most haza: "Akkor váltanék, ha a jelenlegi fizetésemnél többet keresnék. Most X forintot keresek". Ugyanakkor álljon ellen a kísértésnek, és ne hazudjon irreálisan magas összeget!

A személyes interjún ismét rá lehet kérdezni a jövedelemre, valamint a juttatási csomag elemeire. Figyeljen oda, hogy a bértárgyalásokon mindig bruttó összegekről beszélnek, ha nem, akkor azt kiemelik, hogy ez nettóban értendő.

Végül, az egyik legfontosabb Fehér Tamás szerint, hogyha már sikerült megállapodni egy bizonyos összegben, ne próbálja meg utólag azt fentebb tornázni, különben oda a hitelessége, és elbukhatja az állást.

bér  •  fizetés  •  tárgyalás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen